Решението за Македонската православна църква /МПЦ/ се бави толкова години, защото е сложен въпрос и трябва много добре да се обмисли, каза днес патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос защо толкова години се бави решението за МПЦ.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли и решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа по въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме «протегната ръка от МПЦ», българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което можем да направим, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

Светият синод на Българската православна църква на свое заседание разглежда писмото от Македонската православна църква /МПЦ/, с което се призовава за възстановяване на евхаристийното единство на БПЦ «с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ» и се иска БПЦ да стане църква майка на Македонската православна църква.

Преди началото на заседанието на Светия синод пред Синодалната палата миряни участваха в мълчаливо бдение с искане за признаването на Македонската православна църква. Сред тях бяха и общественици, учени, журналисти и наследници на фамилии от Македония, които изпратиха писмо до Светия синод, в което изразяваха убеденост, че «Българската патриаршия ще поеме протегната ръка от Македонската архиепископия, като изпълни своята историческа мисия на древна и мъдра църква». При събралите се миряни дойде и вицепремиерът Красимир Каракачанов, който заяви, че очаква мъдро решение.

Миряните, дошли на мълчаливото бдение пред Синодалните палата, носеха плакати с надписи: «БПЦ — не се страхувайте да сте майка църква на Охридската архиепископия» и «Седем века Охридската архиепископия е била на цяла България».

Македонската православна църква вече половин век е в схизма заради едностранното обявяване на автокефалия на 17 юли 1967 г. в Охрид, още докато Македония е част от република Югославия. Досега нито една от поместните православни църкви не е признала независимостта на МПЦ, БТА

Тагове: ; ;