Специалистите от изданието  National Interest с помощта на създадената в американския Технологичен институт Стивънс програма анализираха последствията от хипотетичен ядрен удар на КНДР по Лос Анджелис

Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
За анализа си те избрали бомба с мощност 250 килотона тротилов еквивалент. Според анализа, от нейния взрив в центъра на мегаполиса ще пострадат над милион жители, 378 хиляди човека ще загинат, 860 хиляди ще бъдат ранени.
Отбелязва се, че в радиус от пет километра от епицентъра на взрива болшинството сгради ще бъдат разрушени, а шансовете на тези, които се окажат там, клонят към нула.
На площ от 150 квадратни километра в радиус от седем километра от епицентъра на взрива хората ще получат изгаряния трета степен, а в диаметърът на огненото кълбо ще достигне хиляди метра.
Президент США Дональд Трамп на пресс-конференции в Белом доме. Архивное фото
Авторите на изследването отбелязват, че жертвите на един такъв ядрен удар са съпоставими със загубите на САЩ във Втората световна война, те се надяват, че анализите им ще останат научна фантастика.
Отношенията между Вашингтон и Пхенян се изостриха на фона на севернокорейските ядрени и ракетни изпитания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече лидера на КНДР Ким Чен Ун «човек-ракета, който изпълнява мисията на самоубиец».

Американският лидер заяви, че ако Северна Корея представлява заплаха за САЩ, то тя ще бъде разрушена.

Ким Чен Ун на свой ред нарече Тръмп «стар маразматик» и не изключи възможността от ядрен удар по американския Гуам.

По-рано Русия и Китай предложиха на КНДР да обяви мораториум върху ядрените изпитания и изстрелването на ракети, а Южна Корея и САЩ — да се въздържа от провеждането на учения в региона за стабилизиране на ситуацията на полуострова, но във Вашингтон игнорираха тази инициатива.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;