Дания има намерение да построи голяма шпионска станция, която ще прихваща руските съобщения.

Към такъв проект Копенхаген бива подтикван от напрегнатите отношения между НАТО и Москва, пише  Newsweek.

Главата на Службата за военно разузнаване на Дания Ларс Финдсен заяви, че неговата страна планира да създаде почти 90-метрова кула за радиоприхващане на остров Борнхолм.

Съдейки по всичко, тази кула с размер почти равен на Статуята на свобода ще може да прихваща радиосъобщенията по цялото Балтийско море и дори от Русия, отчитайки, че натрупването на военната мощ в тази страна сериозно тревожи НАТО.

«Бих казал, че тази инициатива увеличава способността на разузнаването да се разберат намеренията на Русия по отношение на Дания», заяви Финдсен.

Дания беше една от страните, участващи в основаването на НАТО през 1949 година.

Скоро този алианс се сблъска със страните от просъветския Варшавски договор.

Това противопоставяне завърши с края на СССР, но когато САЩ и Русия отново се изправиха един срещу друг, Дания отново започна да разчита на защитата от страна на военния блок.

Страните от Прибалтика и Полша отново се оказаха на предната линия на новата студена война, затова НАТО укрепи тяхната отбрана с помощта на бойни групи.

Прибалтийските страни също се оплакват от предполагаемата «руска кампания по дезинформация», а министърът на отбраната на Дания Клаус Йорт Фредриксен заяви, че войните от неговата страна ще се подготвят да се противопоставят не само на танковите атаки, но и на «заплахите от фалшивите слухове», отбелязва Newsweek.
Кулата за радиоприхващане, която ще заема стратегическо положение в Балтийско море, ще замени радиолокационния комплекс, построен в края на 40-те и закрит преди пет години, когато се оказа, че времената на студената война си в миналото.

Но неотдавна Финдсен заяви, че е време Дания «отново да направи свой приоритет» събирането на разузнавателни данни.

По времето на Втората световна война остров Борнхолд бил завзет от нацистите, след което той станал цел на съветските бомбардировачи.

През май 1945 година немската групировка на острова се предала на съветските войски.

Скоро СССР върнал Борнхолд на Дания с условието, че на него никога няма да има контингенти на западни страни, припомня списанието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.newsweek.com/cold-war-returns-nato-member-denmark-builds-spy-station-capture-russia-718758

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;