Братята или „Братя мюсюлмани е най-старата и най-голямата ислямска политическа организация в световен мащаб. Основана е през 1928 г. от Хаса ал-Банна в Египет след сгромолясването на Османската империя.

Лозунгът му е „Ислямът е решението“.

„Мюсюлманско братство“ е организация, а не политическа партия.

Негови членове създават политически партии в няколко страни, но, макар и съставлявани от „Братя“, тези партии са независими от официалното движение.

Статутът на организацията е полулегален почти навсякъде, но въпреки това тя е една от най-влиятелните политически сили в арабския свят.

Имат регионални клонове из цял свят.

Финансира се от доброволния членски внос, богати привърженици на движението и редица фирми, които са под контрол на „Мюсюлманско братство“.

Въпреки че официално са против насилието и се занимават с благотворителност, често са обвинявани в терористични действия. Част от привържениците му са умерени, но има и такива с радикални виждания.

От началото на века, постепенно движението е обявено за терористична организация  първоначално в Русия, а след това и в някои държави в Близкия изток и Северна Африка.

Организацията е създадена през 1928 г. в грaд Ислаилия  (Египет) от ислямския учен и преподавател Хасан ал-Банна (1906 г. — 1949 г.), неговия брат и петима техни приятели. Първоначално ал-Банна и неговите последователи са обединени от желанието да изгонят британците от властта в Египет и да освободят страната си от това, което виждат като „покваряващо“ западно влияние. „Братята“ започват като социална организация, която проповядва Ислям и преподава на неграмотните.

Основното вярване на групата е, че Исляма не е просто религия, а начин на живот. Коранът и Сунната са идеален начин на живот, социална и политическа организация, които Аллах е създал за човека. Ислямските правителства трябва да са основани на тази система и накрая обединени в Халифат.

Целта на „Братя мюсюлмани“, обявена от Хасан ал-Банна, е да възобнови очевидната съдба на Исляма – империя, простираща се от Испания до Индонезия.

Той проповядва, че Исляма задължава човек да се бори за социална справедливост, изкореняване на бедността и корупцията, както и политическа свобода, в рамките на позволеното от законите на религията. Още от създаването си, „Братя мюсюлмани“ официално отрича употребата на сила и насилие за постигане на целите си.

С увеличаването на броя на членовете, „Мюсюлманско братство“ навлиза в политическата сфера, като организира протести срещу египетското правителство. Смята се, че в края на 40-те години на миналия век, групата има над 2 милиона последователи в Египет, а идеите ѝ са се разпространили из целия арабски свят.

Клоновете на „Братята“ по света са над 5000 в различни страни, освен в Египет, също така в Бахрейн, Сирия, Палестина, Йордания, Ирак, Иран, Кувейт, Йемен, Саудитска Арабия, Оман, Алжир, Судан, Сомалия, Тунис, Либия, а дори и в САЩ, Обединеното Кралство и Русия.

Независимо в коя държава се намира клонът на движението, се спазва строга йерархия по отношение както на управлението, така и на членовете. Всеки член трябва да олицетворява най-чистите моралните ценности на вярата — милосърдие, състрадание, страх от Аллах, набожност и справедливост.

(следва)