Налице са действия и послания, които подсказват, че предстои развитие по темата около спора за името на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ).
Същите тези послания и сигнали пристигат отвсякъде, а те бяха регистрирани и от този вестник.
В същото време една новина, долетяла от Сараево, сочи, че западняците са се активизирали, за да приключат с откритите въпроси в Западните Балкани, сред които е и този с Гърция за името на БЮРМ.
Западът бърза да включи в структурите си, и по-конкретно в НАТО, при това незабавно, страните, намиращи се извън евроатлантическия алианс, така че да бъде възпряно руското проникване в района, което заплашва да ерозира прозападната му ориентация.
След присъединяването на Черна гора към НАТО, в чакалнята на Северноатлантическия съюз се намират БЮРМ, Босна и Херцеговина и Косово, като Сърбия в това отношение представлява специален случай заради силните й връзки с Москва, въпреки че тя «се храни» най-вече от западните инвестиции.
Логично е от въпросните три кандидатури тази на Скопие да заема приоритетно място.
Единствената пречка пред кандидатура на БЮРМ, поне за НАТО, сега представлява спорът с Гърция за нейното наименование.
Миналия вторник в Сараево обаче, ръководителят на военния комитет на Северноатлантическия алианс Петър Павел заяви, че Босна отговаря на техническите военни условия, за да влезе в алианса на следващия етап на атестиране от страна на НАТО.
Атина ще се окаже изправена много скоро пред въпроса за членството на БЮРМ в Северноатлантическия съюз, макар и това да стане с абревиатурата на тази страна.
Сигналите за това пристигат отвсякъде, като Брюксел и Вашингтон показват, че са решени да приключат този въпрос и работят системно и усилено в тази насока.
В Скопие правителството на премиера Зоран Заев създава климат на оптимизъм за това, че ще нормализира отношенията си с Гърция и в същото време ускорява реформите, така че да бъде компенсирано загубеното време, оставено от неговия предшественик Никола Груевски.
/След продължителна пауза срещата на представители на Гърция и Македония с посредника на ООН, която трябваше да се състои на 20 и 21 ноември, е отложена за декември, а на нея се очаква Нимиц да излезе с конкретно предложение за решаване на спора — бел. прев/.
Наред с това Скопие предприема действия, за да подготви общественото мнение в страната, като в тази посока бе характерно изказването на премиера Заев, че не намира за лоша идеята за смяна на името на скопското летище «Александър Велики» и то да бъде преименувано на «Киро Глигоров» или да бъде сформирана комисия към министерството на културата, която да преразгледа въпроса за статуите в столицата на бившата югорепублика.
От тази гледна точка, в началото на следващата година се очаква бурен развой на събитията, а съдбата на БЮРМ стои на преден план за европейци и американци.
/БТА/в. «Катимерини»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;