Русия се е занимавала с «враждебна дейност» по време на референдума за излизането на Великобритания от ЕС.
Такива обвинения изказа председателят на Европейския съвет Доналд Туск, пише The Daily Telegraph.
Според изданието, Туск е разбирал под това «нежелателната намеса» на Москва в демократичното гласуване.
Чиновникът е подчертал, че ЕС «трябва да защити себе си» от външно въздействие.
«Днес в свободния свят от двете страни на Атлантика ние станахме свидетели на последствията от намесата, които фактически са в разрез с нашите ценности. Един от най-крупните проблеми — това е реалната заплаха, която представляват кибератаките, изфабрикуваните новини, хибридната война…».
«Ето затова ние трябва извънредно да сме внимателни, бдителни и откровени. Ако искате да ви защитим, ако искате да помогнем на нашите партньори в «Източно партньорство», то на първо място трябва да осъзнаем заплахата вътре в ЕС», добави чиновникът.
В поредната критика по адрес на Москва Туск сподели собствения си житейски опит:
«Аз прекарах първата половина от живота си в съветския блок, втората — в свободния свят на Запада. Ако става дума за конкурс за красота, то бил направил своя избор без колебание», увери той.
 Думите на президента на Европейския съвет почти съвпаднаха с изявлението на премиера на Великобритания Тереза Мей.
Но макар главата на британското правителство също да разкритикува Русия за нейното поведение, тя в прав текст говори за намесата на страната в Брекзит, отбелязва изданието.
Няколко дена по-рано Мей обвини Кремъл в това, че той «разбива» западните правителства и преследва собствените си интереси, «без да зачита цената».
«Ние знаем с какво се занимавате, но от това нищо няма да излезе», предупреди британският премиер  Тереза Мей руския лидер Владимир Путин.
Мей повтори същата твърда риторика на срещата «Източно партньорство» в Брюксел. Тя призова ЕС «да се отнася внимателно към действията на такива враждебно настроени държави като Русия», твърди The Daily Telegraph.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/2017/11/24/russia-engaged-hostile-activities-eu-referendum-donald-tusk/

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;