Конкретни проекти за сътрудничество бяха разгледани на първото съвместно заседание на правителствата на България и Република Македония в Струмица

Изграждането на Коридор №8 е приоритет от жизненоважно значение за целия регион, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Струмица. Там днес се проведе първото съвместно заседание на правителствата на България и на Република Македония. Срещата, на която да бъдат обсъдени проекти, водещи до конкретни резултати от двустранното сътрудничество, беше договорена при подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство на 1 август тази година.

Изграждането на Коридор №8 ще допринесе за развитието на туризма, икономиката и бизнеса не само в България и Република Македония, а във всички страни от региона на Балканите, посочиха двамата премиери. Според Борисов значимостта на темата вече е осъзната, проявен е и интерес за финансиране на проекта от международни финансови институции. „Това е оптимистичен факт. Надявам се в следващите близки години процесът да стане необратим“, каза българският министър-председател и посочи, че на 6 и 7 декември в София ще се състои среща на лидерите на страните от Западните Балкани с представители на Световната банка.

Източник: Министерски съвет

 

Тагове: ; ; ; ;