Продължаваме да правим обзор на «пострадалите» държави от «дългата ръка» на Кремъл, за да демонстрираме пред читателите си умопомрачителните размери на атлантическото безумие, обхванало някои значителни части от света.

Следващите пострадали от «дългата ръка» на Москва са Дания и Швеция. Това се случи през лятото на 2017 година.

Те пострадаха едновременно.

Министрите на отбраната на двете страни направиха по едно и също време изявленията си.

Те заявиха: «Дания и Швеция трябва да активизират сътрудничеството си в областта на отбраната, за да се противопоставят на «растящата заплаха от страна на Русия», в това число от «опасните» фалшиви кампании и кибератаки.

Шведът Питър Хулткивст и датчанинът Клаус Хьорт Фредериксен заявиха, че руската хибридна война представлява «кибератаки, дезинформация и изфабрикувани новини».

И такава кампания може да породи «неопределеност»: атакуваните народи «не могат ясно да различат фалшивите новини и дезинформация от истината».

В резултат можело да пострада сигурността.

Министрите счетоха, че двете страни «са били подложени на форма на такива намеса, затова желаят по-добре да защитят своите общества от новата напаст».

По-рано Институтът за международни отношение в Стокхолм обвини Русия, че използва фалшиви новини и провежда «координирани» кампании за дезинформация, които оказват влияние върху общественото мнение и приемането на решенията в Швеция.

В съответното изследване се казва, че Швеция е цел за руснаците, при това цел «с широк спектър на активни мерки», включително задействане на «армията на руските тролове».

Основната цел на Москва уж била да «запази геостратегическия статус-кво», принуждавайки Швеция да се държи по-далеко от воeнния алианс НАТО.

Разговорите за намесата на руснаците в Швеция почти не са спирали.

Например, през януари 2017 година премиерът на Швеция Стефан Льовен заяви на конференция по националната сигурност, че той не може да изключи опити за влияние на Русия върху следващите шведски избори, които ще се проведат през 2018 година.

През горещото лято на 2017 година бяха направени любопитни изявления за руската следа и в главатаря на световната демокрация — САЩ.

През юли директорът на ЦРУ мистър Помпео съобщи на всеослушание, че руснаците са се намесвали не само в президентските избори през 2016 година.

Обади се и Барак Обама: «Намесата» на Кремъл беше факт на изборите през 2012 година. А и по-рано се е случвало подобно нещо: московчаните се намесиха в предишните избирателни цикли. Те се занимават с това дяволско дълго», призна той, старателно избягвайки каквито и да било доказателства.

Горещото лято се смени от наистина жарка есен.

(продължаваме да разплитаме обърканата мисловна дейност на част от световния елит, бел.ред.

Очаквайте продължение)

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;