Политическата криза в Германия след провала на преговорите за коалиция оставя Европейския съюз без една от основните му движещи сили и навярно ще удари сериозно очакваните големи реформи — ще се наложи френският президент Еманюел Макрон да реализира своите планове съвсем сам.
«Твърде лоша новина за Европа», коментираха в един глас повечето наблюдатели в понеделник. Германската канцлерка Ангела Меркел, нареждана сред непоклатимите стожери на ЕС, днес е с разклатени позиции след земетресението през уикенда и евентуалните нови избори.
«Меркел излиза от тези избори омаломощена и оставя празно мястото на европейски водач точно в момента, когато ЕС бе започнал да си възвръща позитивните перспективи», посочва Олаф Бьонке, анализатор, работещ за «Расмусен глобал».
В Брюксел, няколко часа след новината за провала на коалиционните преговори, който остави Германия без управляващо мнозинство, високопоставен европейски дипломат заяви, че «още не е извънредно разтревожен». «Нека изчакаме», каза той пред АФП.
Но според Доминик Грилмайер, експерт от Френско-германския институт в Лудвигсбург (Германия), «никой не може да компенсира липсата на Меркел».
Това е проблем за френския президент Еманюел Макрон, чийто дневен ред включва дълъг списък с реформи на равнище ЕС.
«Макрон има нужда от Меркел, той не може да заеме мястото на силния човек в Европа вместо канцлерката», смята Грилмайер.
В понеделник сутринта Елисейският дворец изрази пожелание «в  името на Германия и на Европа» неговият «основен партньор да е стабилен и силен, за да напредваме с общи усилия».
Същото пожела и Европейската комисия, според която въпреки срещнатите трудности в Берлин ще има «приемственост и сигурност».
«Освен германската криза, Франция среща проблем и с намирането на партньори, готови да действат», отбелязва Себастиен Майяр, директор на Института «Жак Делор».

Забавен старт
В Испания не е приключила каталунската криза, Италия се готви за избори напролет, а източноевропейските партньори са «несигурни», без да споменаваме напускащите британци, изброява анализаторът.
И то в момент, когато ЕС се надяваше хоризонтът да се изчисти след френските избори през пролетта и германските след края на летния сезон — оптимален за работа, преди да стартира кампанията за европейските избори през 2019 г.
«В трите най-значими сфери — отбраната, Икономическия и валутен съюз и миграционната криза, няма как да напреднем, без да имаме действащ френско-германски мотор. Тук обаче има голямо забавяне в запалването, което не предвидихме», подчертава Майяр.
Например бъдещето на еврозоната и на Банковия съюз, днес твърде дискусионно, е немислимо без Германия с неизменната й неохота да споделя банковия риск с държавите от Южна Европа и нестабилните им финансови институции.
«Германия е страна с голямо влияние в ЕС. Щом те нямат правителство и съответно мандат (да преговарят), мъчно ще може да се вземат трудни решения», резюмира в понеделник първият холандски дипломат Халбе Зейлстра, участник в среща на министри в Брюксел.
Според Иън Бонд, външнополитически експерт в аналитичния Център за европейски реформи, липсата на правителство ще бъде «препятствие в редица области от европейската политика, включително в подготовката за търговски дискусии» след развода между Обединеното кралство и ЕС.
«Англичаните ще се помъчат може би да извлекат политически изгоди от тази слабост. Германците обаче са сред най-силно подразнените от идеята за Брекзит, а са и най-решителни», отбелязва Себастиен Майяр. Той уточнява, че темата не е повод за разногласия между евентуалните участници в правителствена коалиция.  /БТА//Марин Лауше от Франс прес/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;