Флаг Европейского Союза на улице Лондона. Архивное фото
 Европейските банки са изнесли от Великобритания активи на сума 350 милиарда евро за периода от юни 2016 година, когато се проведе референдумът за излизането на страната от ЕС, до юни 2017 година, пише изданието Financial Times , позовавайки се на официална статистика на Европейския съюз.
Участники протеста против Brexit возле здания парламента в Лондоне. 14 ноября 2017
Намиращите се във Великобритания активи на банки от страните — членки на ЕС намеляха за година със 17 % — от 1,94 до 1,59 триллиона евро.
Общата сума на финансовите ангажименти също падна от  1,67 до 1,34 триллиона евро.

Специалистите свързват изнасянето на активите с опасенията от възможни загуби поради Брекзит и очакват, че тенденцията ще се запази до март 2019 година, когато Великобритания окончателно ще излезе от ЕС.

 

 Според резултатите от допитването, проведено от Европейската банкова организация  (EBA), една трета от европейските финансови учреждения считат за главна причина за безпокойството си неопределеността в резултат на вероятни промени на юридическите норми, регулиращи финансовите договори, защита на данните и изпълнението на решенията на съдилищата.
Неопределеност може да възникне в случай на излизане на кралството от съюза без наличието на ново споразумение.
Пассажиры метро поднимаются по лестнице с изображением флага Евросоюза в Берлине
От лятото на тази година вървят преговори за условията за излизането на Великобритания от ЕС, главните теми са правата на гражданите в регионите, ирландската граница и регулирането на финансовите ангажименти на Обединеното Кралство пред ЕС.
На този  етап преговорите нямат достатъчен прогрес.
ЕС не иска да премине към втора фаза — обсъждане структурата на бъдещето партньорство на ЕС с Великобритания, а също вероятния преходен период в отношенията.
Петя Паликрушева -Иванова

Тагове: ; ; ; ;