След като Вашингтон частично отмени ембаргото върху търговията със Судан, президентът на тази страна Омар ал Башир продължава да укрепва връзките си с Кремъл.

Заминавайки на визита в Русия, господин ал Башир очаква, че Москва ще защити Судан от САЩ.

Репортаж:

Те показват своето единодушие, стискат си ръцете и се усмихват пред камерите. Президентът на Русия Владимир Путин с големи почести приема своя судански колега Омар Ал Башир.

След неотдавнашното освобождение на Хартум от 20-годишното ембарго, наложено от САЩ, при нестабилна икономическа и политическа ситуация Омар Башир пуска първата си стрела срещу Вашингтон.

ОМАР АЛ-БАШИР, президент на Судан: Американците успяха да разделят Судан на две държави, те се опитват да разделят още. Ние се нуждаем от защита от агресивните действия на САЩ.

Президентът на Судан търси съдействието на Русия за модернизирането на своите въоръжени сили — идея съвсем разбираема за руския лидер Путин, който се позиционира като лидер в противопоставянето на Америка на Тръмп.

В продължение на цялата среща в неговата лична резиденция в Сочи Владимир Путин подчертаваше приятелските отношения между Москва и Хартум.

Страните споделят едни и същи възгледи по дипломатическите въпроси.

ОМАР АЛ-БАШИР: Нашата позиция за Сирия е също такава, каквато е на Русия. Мирът в Сирия не може да бъде постигнат без президента Башар Асад. Ако не беше намесата на Русия, страната би била изгубена.

Омар Башир подчертава: той  е против каквато и да е американска намеса във вътрешните работи на други страни.-

Судан остава в американския списък на държавите, подкрепящи тероризма.

Тази среща на Путин също премина под знака на черното злато.

Москва силно се интересува от богатия на нефт Судан.

В ефир на 24 ноември 2017 година.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;