а.
Куба поддържа тесни дипломатически връзки със Северна Корея, но е против ядрените оръжия, отбелязва Ройтерс.
На срещата Кастро и И Йон-хо са говорили за историческото приятелство между двете страни и за международни въпроси от взаимен интерес, съобщава кубинската държавна телевизия.
По-рано тази седмица дипломат номер едно на Пхенян се срещна с дипломат номер едно на Хавана Бруно Родригес и двамата разкритикуваха практиката на САЩ да въвежда едностранни санкции. Кубинският външен министър каза на колегата си, че е уверен, че напрежението на Корейския полуостров може да се реши само по пътя на диалога, предаде ТАСС.
Визитата на И Йон-хо в Куба е в момент на напрежение на Корейския полуостров заради ракетните и ядрените изпитания на Северна Корея. Северна Корея и Куба са последните страни в света, които са съхранили плановите икономии в съветски стил, въпреки че при Раул Кастро Куба направи малки стъпки към по-пазарно ориентиран комунизъм като този в Китай и Виетнам икономика, отбелязва Ройтерс.
Куба има посолство в Северна Корея, но търгува основно с Южна Корея. Миналата година търговията й със Севера възлезе на 9 милиона долара, а с Юга — на 67 милиона долара, БТА

Тагове: ; ; ;