На фона на завършилите в Сочи преговори между Русия, Иран и Турция, където бе анонсирано скорошно завършване на войната и началото на процеса на междусирийското регулиране, което трябва да определи облика на следвоенна Сирия, показателно се оказа изтичането на информация в американската преса, която посочва, че

САЩ, независимо от разгрома на ИДИЛ, имат намерение да запазят своите въоръжени сили в Сирия и да използват кюрдите като инструмент за натиск върху Асад.

За това вече се говори многократно, апропо — независимо от това, че официално САЩ подкрепят териториалната цялост на Сирия, неофициално те продължават опитите да се реваншират за стратегическия си неуспех при свалянето на Асад, за което попречиха Русия и Иран.

Недоволството от хода и изхода на войната в Сирия нееднократно бе заявявано от Вашингтон, както и опасенията от следвоенното развитие на войната за САЩ, Израел и Саудитска Арабия, свързано с нарастващата роля на Русия и Иран в региона.

Официално администрацията на САЩ не заявява това, защото Белият дом и Държавният департамент осъзнават нищожните си позиции в Сирия.

От гледна точна на международното право и фактическото положение на нещата, действията на САЩ са очевидна агресия срещу суверенна държава.

Друг е въпросът, че САЩ плюят на международното право, както и на суверенитета на другите страни.

Но от гледна точка на имиджа, някои неща не е желателно да се изказват официално, те изискват съответния информационен камуфлаж — нещо като несъществуващото разрешение от ООН да стъпят в Сирия, за което неотдавна си позволиха да говорят.

Само по себе си изтичането на информацията в американските СМИ е полезно, защото то разкрива реалните, а не декларативните намерения на САЩ.

Това е полезно, за да не се питаят напразни илюзии на тема …»нормалността при споразуменията със САЩ и тяхната добра воля по принцип».

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;