Непрестанно е налице опасност от радикализиране, там където живеят мюсюлмански маси, заяви в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия отец Боян Саръев от църквата «Свето Успение Богородично» в Кърджали

„Ислямът е религия на агресията – добави той. — Тя е възникнала така. В Родопите също живеем под такава угроза. Не мисля, че 10-15 мерки ще успеят да спрат радикализацията».

С македонците сме един народ в две държави. Най-нормалното е тяхната църква да се обърне към нашата Българска православна църква, категоричен бе отец Саръев.

„Не можем да взимаме еднолично решение – заяви той. — Трябва да има мнението и съгласието на останалите православни църкви, за да признаем за дъщерна Македонската православна църква. Православната църква е отделена от държавата, но двете институции си съдействат и работят заедно. Канонът трябва да бъде спазен, но в същото време трябва да бъдат защитени и интересите на българската държава“.

Отец Саръев се обърна към българския народ преди предстоящите Коледни празници.

«Преди Коледа искам да кажа на целия български народ да търси царството божие – заяви той. — След това ще дойдат богатата трапеза и благините. Когато слагаме на първо място царството божие и Господ Бог, нещата винаги се нареждат. Не трябва да постаяме на първо място материалните облаги, а духовността. Смирението все повече става далечно понятие. Обществото е далеч от идеята, че трябва да решаваме всички проблеми с мир, смирение, кротко и с любов. Налага се агресията. Духовността и духовното остават назад, а се налага грубостта и материалното“.

Тагове: ; ; ; ; ; ;