Във Великобритания считат, че армията на Обединеното Кралство отстъпва по възможности на руската.

Съответната информация, с която се запознахме, се съдържа в документа от горната камара на парламента (палатата на лордовете) на Британия.

В доклада се отбелязва, че много британски политици са били разтревожени от това, че Москва има преимущество във военната сфера.

«Русия понастоящем има значително преимущество над елементите от британската силова структура, се казва в документа.

Във връзка с това, че някои наши военни възможности са намалени от 2003 година, ние сме длъжни да намерим начин да реагираме умно, на тактическо ниво. Признавайки, че някои противници могат да бъдат снабдени с оръжие, превъзхождащо нашето собствено».

В доклада четем още, че бюджетът на отбраната на Лондон бил значително по-малък от другите световни държави.

«Бюджетът на отбраната на Великобритания беше еквивалентен на 52.5 млрд долара (данните са за 2016 година, бел.ред).

Има четири страни с по-високи разходи за отбрана:
САЩ(604,5 млрд долара); Китай (145 млрд долара); Русия (58,9 млрд долара; и Саудовска Араибя (56,9 млрд долара)», — цитират се съответните данни в документа.

Показателно е, че по-рано Обединеният кралски институт по отбранителни изследвания на Великобритания стига до извода, че Русия в момента «е по-готова за война», отколкото когато и да било.

«Доколкото икономиката на Русия започна да се стабилизира, в страната се увеличи интересът към тази тема — мобилизацията в Русия се превърна в държавен приоритет. Русия започна да отделя повишено внимание върху отбраната в сравнение с времето на въоръжения конфликт в Южна Осетия, а след това във връзка с изострянето на отношенията със САЩ и ЕС, поради присъединяването на Крим към РФ».

Британските експерти изяснили, че бойната готовност на Русия е почти 10 пъти по-голяма от тази на НАТО.

Например, по данни на аналитици, за четири дена Русия може да вдигне 47 хиляди войскови елементи, докато за същия период силите на НАТО, в които влизат военните от Германия, Холандия и Норвегия, ще съберат само 5 хиляди.

«Това е почти 10 пъти по-малко от това, на което е способна Русия. За 2-3 седмици Русия може да разположи до 60 хиляди бойни части и подразделения, а след това да ги поддържа още до 12 месеца», пише Институтът.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ;