Президентът на Русия Владимир Путин, провеждайки миналия ден в Сочи тристранната среща заедно с президентите на Турция и Иран, направи нов ход в посока решаването на сирийските проблеми.

Всъщност срещата в Сочи е още една стъпка по астанинския процес, започнат също по инициатива на Русия.

Астанинският процес цели гарантиране на примирието между правителството и опозицията в Сирия, създаването на зони за деескалация за обезпечаване на устойчив режим при прекратяване на огъня, проектиране на всички тези събития на световните междусирийски преговори в Женева за постигането на позитивен синергетичен ефект.

Русия се намеси в ситуацията в Сирия от края на септември 2015 година.

За изминалото от тогава време опозиционните елементи в Сирия отстъпиха в много отношения.

А дамаското правителство с подкрепата на Русия и Иран стана способно да контролира, макар и не цялата, но значителна част от страната.

Визитата на президента на Сирия Башар Асад в Сочи и неговите преговори с Путин ден преди тристранната среща бяха много неочаквани.

Асад се срещна с Путин преди две години във връзка с началото на присъствието на Русия в Сирия.

Ако на тези преговори Путин и Асад се договориха по повод определяне на пътната карта за бъдещето на Сирия, то на втората среща, която се състоя в началото на тази седмица, те оцениха успеха, постигнат при реализирането на тази пътна карта.

Асад и Путин се нуждаят един от друг.

Асад, ако не беше подкрепата на Путин и Русия, не можеше до такава степен да отслаби опозицията на бойното поле в Сирия и да си върне контрола над значителна част от страната.

А Путин се нуждае от укрепване на процеса, постигнат по време на военната операция в Сирия, а и да превърне тези достижения в политическа придобивка.

Може да се предположи, че Путин на преговорите с Асад се е опитал да получи неговото съгласие по определени въпроси, свързани с работата по възстановяването на бъдеща Сирия.

Асад вероятно е демонстрирал смекчение на позицията си по някои теми.

На тристранната среща в Сочи Путин обърна внимание върху важността на междусирийското съгласие при политическото регулиране в Сирия, а това показва, че тук Путин и Асад поемат обща вълна.

След срещата с Асад Путин по време на телефонните преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп вероятно също е достигнал определени споразумения по подобни въпроси.

Опирайки се на всичко това, той прие Рухани и Ердоган.

В Сочи Путин постоянно апелираше към резоляция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и женевския процес.

По такъв начин той подчерта, че астанинският процес и Сочи като черешката на тортата всъщност не излиза от рамките на легитимните основания на ООН.

А това съдейства за формиране на представата за това, че Русия уважава ООН и нейната легитимност в международните отношения.

Нужна ли е на Русия подобна представа?

Разбира се, наличието на законни основания в Сирия пред лицето на обвиненията, че в Крим и Украйна Русия не е действала на такива основания, смекчават негативния образ в очите на световното обществено мнение.

Защо й е на такава огромна държава, като Русия, да възстановява загубения в резултат на Украйна имидж?

Натискът, оказван от санкциите, приложени срещу Русия, толкова се засили, че може да повлияе негативно върху икономиката на Русия и особено върху нейните инвестиции в енергийната сфера.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: Hürriyet, Турция, 23.11.2017, 21:04
Унал Чевикьоз ,Ünal Çeviköz,

 

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;