Европарламентът ще отдели на работната група на ЕС за информационната борба с руските СМИ бюджет в размер на над 1 милион евро на година, съобщава вестник Guardian.

Оперативната работна група по стратегическите комуникации към ЕС (East Stratcom) започна дейността си през април 2015 година по указание на главата на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.
Делегираната й цел е противодействие на «дезинформацията» от страна на редица руски СМИ.
Както съобщава изданието, позовавайки се на източник от  East Stratcom, за първи път групата ще получи финансиране от бюджета на ЕС. Финансирането е в размер 1.1 милиона евро за година и е заложено в бюджета на ЕС за  2018-2020 години.
По данни на изданието, решението за финансирането се появява на фона на изявлението на глава на Европейския съвет Доналд Туск по време на срещата на Източното партньорство в петък, защото една от реалните проблеми на Европа били «кибератаките, фалшивите новини и хибридната война».
Солдаты армии США. Архивное фото
В последно време темата за информационната борба с руските СМИ доста често започна да звучи на Запад.
През ноември миналата година Европарламентът прие резолюция под името «Стратегически комуникации на ЕС като противодействие на пропагандата на трети страни».
В документа, редица положения от който граничат с предложението да се въведе цензура по отношение на руските СМИ, се твърди, че Русия уж оказва финансова подкрепа на опозиционни политически партии  и организации в страните-членки на ЕС, а също използва фактора на двустранните междудържавни отношения за разобличаването членовете на общността.
Президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки решението на ЕП, заяви, че приемането на тази резолюция доказва за деградацията на представата за демокрация в европейското общество, при това той изрази надеждата, че здравият разум ще възтържествува и до реални ограничения няма да се стигне.
Петя Паликрушева — Иванова

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;