В представите на много днешна Куба е застинала в средата на миналия век страна със стари автомобили, също поостарели сгради и ….Фидел Кастро.

Но в последно време вятърът на промените все по-силно духа и над острова на Свободата.

Кастро създаде религия и библия за милиони кубинци. За едни — а те бяха болшинството — той беше герой-освободител, но за други — диктатор. И днес няма полутонове в споровете: написаната от него библия е или в черно, или в бяло.

Само едно остана неизменно в Куба: кубинците както преди са жизнерадостни, не се страхуват трудностите и боготворят своя лидер.

Фидел Кастро — Човекът, който промени света

Фидел Кастро е кубински политик, министър-председател на Куба от февруари 1959 г. до декември 1976 г., а след това – председател на Държавния съвет на Куба(президент). От 1961 до 2011 г. е първи секретар на Кубинската комунистическа партия.

Фидел Кастро става министър-председател на Куба след Кубинската революция, която отхвърля подкрепяната от САЩ диктатура на Фулхенсио Батиста.

През 1965 г. преобразува организацията «Движение 21 юли» в Кубинската комунистическа партия  и става неин първи секретар. Установява в страната еднопартийна система и я трансформира в социалистическа република. През 1976 г. става председател на Държавния съвет на Куба. Той също заема поста върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Куба.

Поради заболяване през лятото на 2006 г. прехвърля временно правомощията си на първия вицепрезидент – своя по-малък брат Раул Кастро. На 19 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, той обявява, че не желае и няма да приеме нов мандат на президент или армейски главнокомандуващ. На 24 февруари 2008 година . той напуска всички държавни длъжности, а Народното събрание на Куба избира Раул Кастро за председател на Държавния съвет на Куба. На 19 април 2011 г. Кастро напуска и поста първи секретар на управляващата партия.

На 25 ноември 2016 в 22:29 (местно време) Фидел Кастро умира в дома си в Хавана на 90-годишна възраст.

Тагове: ; ;