Западните СМИ, сред които  Daily MailDaily Express и Daily Star, публикуваха материали, посветени на новия руски подводен ракетоносец «Княз Владимир», пуснат на вода на 17 ноември в Северодвинск.

 

Атомный подводный ракетный крейсер проекта Борей
Изданието  Daily Mail нарече подводницата «най-смъртоносната подводница в света».
В статията се отбелязва, че «Княз Владимир» е снабден с 20 междуконтинентални балистични ракети (всъщност те са 16, бел.ред.) Р-30 «Булава», които имат разделящи се бойни глави с мощност до 150 килотона всяка.
Подводницата може да изстрелва ракети на разстояние до 9.3 хиляди километра и има работна дълбочина на потапяне до 400 метра, което я прави практически невидима за локаторите, подчертава изданието.
Отбелязва се, че американският конкурент на «Княз Владимир» — подводницата «Охайо» носи 24 балистични ракети Trident II,
които имат по-малка далечина на поразяване, при това подводницата има по-малка работна дълбочина
Подводная лодка проекта Ясень-М
В коментарите под статиите се вихрят оживени дискусии.
«Струва ми се, че са отишли година напред, когато става дума за подобни неща», пише Solution.

«Голяма част от руското оръжие е старо, то ще се развали. Не е важно какво говорят нашите лидери. Русия не е супердържва. НАТО, благодарение на САЩ, лесно ще смачка тези дървени танкове и БМП», спори с него  BetterDeadThanRed.

«Русия се превръща в световен лидер, никой не взема това под внимание. Ако нашите лидери се договорят, това ще провокира война срещу нея. Ние трябва да сме с Русия в един екип, да не засилваме търканията, както това прави Мей», така счита  vivelo.

Подготовка к запуску ракеты
«Питам себе си, какъв е смисълът? Как ракетата достига целта си минута по-рано? Та в отговор ще долети подобна ракета. По-добре да насочим ресурси към развитие и победа в неголеми битки. В ядрената война не може да има победител», разсъждава  leapingwolf.

«Княз Владимир» е четвъртият продукт от проекта 955 «Борей» и първият модернизиран крайцер от серията «Борей-А».

Той ще влезе в бойния състав на Северния флот на Русия през 2018 година.

В «Севмаш» се строят още четири подводни крайцери, техният пуск във водата се планира до 2022 година.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ;