Членовете на комитета по отбрана и вътрешни работи към Скупщината (парламента) на Сърбия съобщиха на руските си колеги за безпрецедентния натиск към Белград от страна на НАТО с цел да ги склонят към влизане в Северноатлантическия алианс. Това сподели зампредседателят на Комитета по международни отношения към Съвета на Федерациите на Русия Андрей Климов.

Председатель Совета Федерации РФ Валентина Матвиенко. Архивное фото
Руската парламентарна делегация начело с Климов, в която влизат още членът на комитета по международни въпроси към Държавната дума на Русия Сергей Железняк, сенаторът Оксана Белокон, а също вицеспикерът на Държавната дума Петр Толстой, се намират на двудневни визита в Сърбия.
В петък се състоя среща на парламентаристите с колегите им от Скупщината.
«Върху сърбите сега се оказва безпрецедентен натиск, днес в разговор с членовете на техните комитети по отбрана и вътрешни работи те казаха, че има изключително силен натиск, за да ги принудят да влезнат в НАТО.
Това противоречи на тези официални изявления, които винаги чуваме от натовските структури за това, че, моля ви се, те никой не заставяли да се присъединява към тях, а хората сами се включвали, а те, видите ли, не можели да им откажат», заяви Климов.
Сенаторът отбеляза, че това не е първият път, в който става ясно, че партньорите на Русия «буквално се опитват да набутат цели държави в тази военна организация».

 

 Генсек НАТО Йенс Столтенберг. Архивное фото
Според парламентарната резолюция от 2007 година, Сърбия се придържа към неутралитет по отношение военните съюзи, но парламентът на страната ратифицира на 12 февруари 2016 година документ за дипломатически имунитет за представителите на НАТО и логистична подкрепа на алианса на територията на републиката.
Индивидуалният план на партньорството на Сърбия с НАТО (IPAP) влезе в сила през март 2015 година, документът определя образователно-техническо сътрудничество, съвместни учения и създаване на положителен имидж на алианса в сръбското общество.
Заедно с това през 2013 година Сърбия получи статуса на наблюдател в Парламентарната асамблея на ОДКБ.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ;