Днес Тереза Мэй като истинска англичанка, изпитваща ненавист и недоверие към Русия още от майчиното си мляко, има намерение да сътвори поредната гадост на Русия.

От незапомнени времена Британия прави това — ту в крупен, ту в дребен формат. Това най-силно бе забелязано през 19 век, по време на управлението на кралица Виктория.

Днес гадориите са дребна работа.

Ако ги съизмерим с политическия мащаб, който заема тази страна в съвременния свят.

Офисът на премиера на Великобритания публикува тезисите от днешната й реч в Брюксел, където са събрани лидерите на Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, а също външният министър на Беларус.

Днес, когато Великобритания се готви да напусне ЕС, Тереза Мей приветства единният подход към реагиране на заплахите и опитите да се дестабилизира ситуацията от страна на други държави, подобни на Русия.

«От селското стопанство на Украйна до сектора на технологиите в Беларус — в източноевропейските страни има огромен потенциал, който ние трябва да използваме и развиваме.

Но ние трябва да бъдем бдителни спрямо действията на враждебни страни, подобни на Русия, които заплашват този потенциал и се опитват да подронят нашата колективна сила».

Защо Лукашенко не замина за Брюксел, а останалите президенти решиха да присъстват на срещата лично.

Беларус на този етап не се интересува от евроинтеграцията.

Особено след събитията в Украйна, чийто подбудителен мотив стана тъкмо евроинтеграцията.

Украйна разбира, че никога няма да стане член на ЕС, но по чисто вътрешни причини Порошенко настоява в документите от срещата таза перспектива да бъде обозначена.

По данни на Полското радио, по време на преговорите с европейските политици той дори е заплашвал, че няма да дойде в Брюксел.

Армения днес ще подпише с ЕС споразумение за всеобемащо и разширено партньорство. В документа, обаче, няма нищо за свободна търговия. Документът е по-малко амбициозен в сравнение с тези с Грузия, Молдова и Украйна.

Азербайджан в последно време изпитва натиск от страна на Запада, поради забелязаното от него сближаване с Русия. Алиев е притискан по стандартната схема — обвиниха го, че преследва гейовете.

Затова Алиев иска да покаже човешкото си лице. Други задачи той в момента няма.

Грузия получи от ЕС всичко, които можеше и искаше, освен членство, което тя никога няма да получи. Визитата е от вежливост.

Молдова е най-проблемната страна за ЕС след Украйна. В смисъл, че тя има достатъчно странна политическа система, която я тегли в различни страни. А хитрият президент се опитва да седне на два стола.

Пет от шестте членове на Източното партньорство имат териториални проблеми или териториални спорове със съседите си, както Армения.

Вярно, никой, освен Украйна, не се опитва да прехвърли тези проблеми върху ЕС, както Порошенко.

Те само понякога споменават за тях.

Но да си имаш работа със страни, в които има враждебни анклави, това е трудна работа.

Целта на проекта е очевидна и дори не се крие особено — да се изведат страните от постсъветското пространство от сферата на влияние на Москва.

Но днешната реч на Тереза Мей, която едва ли не призова да се направи блок за поход срещу Русия, изплаши събралите се президенти.

Те нямат намерение да воюват.

Е, само Порошенко ще се вдъхнови.

И отново ще реши, че от него се иска само да сподели безценния си боен опит, а другите да воюват — по-възрастните чичковци и лелки.

Възрастните чичковци и лелки затова и стигнаха до преклонна възраст, защото винаги воюваха с чужди ръце.

В дадения случай подтикват някой да умре за свободата на словото и правата на човека в Украйна.

За това обещават тиквен медал.

Павел Шипилин

Превод: Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;