Германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против нови избори на фона на трудностите, които партията й среща в усилията си да събере достатъчно подкрепа за съставяне на ново правителство след изборите през септември, предаде ДПА.
«Изобщо не смятам, че ако не можем да направим нещо с резултатите (от изборите), трябва да искаме от хората да идат отново да гласуват», каза Меркел на регионална партийна конференция на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто лидер е тя.
На форума, който се провежда в Кюлунгсборн, провинция Мекленбург-Предна Померания, канцлерът каза още, че германските политици носят отговорността да работят с тези резултати.
Загубата на гласове на ХДС и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) принудиха консервативния блок на Меркел да опита да състави за първи път коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, т. нар. коалиция «Ямайка». В началото на седмицата обаче проучвателните преговори се провалиха.
Оттогава ГСДП е под все по-силен натиск да подкрепи ХДС и сестринската партия на ХДС от Бавария Християнсоциален съюз и заедно да съставят нова «голяма» коалиция, за да се излезе от безизходицата.
По-рано на същата партийна конференция Меркел обеща бързо да състави правителство.
«Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство», заяви Меркел, цитирана от Ройтерс.
Тя добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.
На провеждащия се в Берлин конгрес на Зелените лидерът им Джем Йоздемир заяви, че партията му запазва готовността си да води преговори за съставяне на управляваща коалиция, предаде ТАСС, БТА

Тагове: ; ;