Темата за световния «руски заговор» се оживи в чуждестранните СМИ още през пролетта на 2017 година, когато гръмна скандала около изявлението на премиера на Малта Джозеф Мускат, който реши да прикрие обвиненията в корупция зад «руската следа», позовавайки се на  данни от ЦРУ и MI6.

Е, в родината му нарекоха Мускат ГЛУПАК.

Независимо от това, списъкът на страните, които търсят около себе си «руска следа», постоянно се попълва.

Това вече е МОДА.

През май в Малта беше открита дългата «ръка на Кремъл». Същата тази ръка се била намесила в политическия процес в малката държава от ЕС.

«Руският заговор» бил разкрит не без помощта на въздесъщите агенти на ЦРУ и MI6.

Местният премиер Джозеф Мускат се оказа в центъра на корупционен скандал. На фона предсрочните парламентарни избори споменатият Мускат побърза да съобщи за «руския заговор».

Премиерът говори за заплахата от намесата на Кремъл в предизборната кампания.

Аргументите си той откри в данните от Службата за сигурност на Малта, които били предупредени от колегите си от ЦРУ и MI6.

Според Мускат ставало дума за намерението на Кремъл да отмъсти на правителството му за октомври 2016 година, когато Малта отказала на корабите от ВМФ на Русия да заредят на пристанището в страна, както и за май 2017 година, когато бил одобрен законодателен акт за режима на влизане в ЕС на граждани на Украйна.

Последното решение, подписано на 17 май в Европарламента, станало факт, благодарение на усилията на Малта, председателстваща в Съвета на ЕС.

Хипотезите на Мускат предизвикаха присмех в Родината му.

Саймън Бузутил, лидер на опозиционната Националистическа партия на Малта, нарече твърденията на премиера «абсолютно смехотворни и абсурдни».

Според него, господин Мускат направил глупаво изявление и «напълно е изгубил връзка с реалността».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;