(продължени от 1 част)

Катарецът съобщи също, че бягството на сирийския премиер Рияд Хиджаб се е случило в координация с неговия братовчед, който от неотдавна живеел в Йордания.

За това са му били заплатени 50 млн долара.

От САР е избягал бившият командващ Републиканската гвардия Манаф Тлас със съдействието на френското разузнаване и неговата сестра Мадихи Тлас, която отдавна живее във Франция и има френско гражданство.

Тя е вдовица на сирийско-саудитския бизнесмен Акрам Аджа.

Според Хамад бен Джасем в интервюто му за ВВС, голяма роля в разпалването на сирийската война е изиграл ливанският премиер Саад ал Харири, който имал за целта специален офис в турския град Газиантеп, оглавяван от ливанския депутат Акаб Сакрм.

Бившият премиер на Ливан Уаджиб Микати също изиграл своята роля в сирийските събития чрез началника на полицията на Ливан генерал-майор Ашраф Рифи.

Освен това, бившият катарски премиер разказва за значителната роля на иракските кюрди в сирийската война, особена за Масуд Барзани.

В заключение в интервюто той казва:
«Ние изиграхме голяма роля за разрушаването на Египет, Ливан, Сирия и Йемен, всичко това се случи по указание на американците».

Трудно е да се каже какво е подтикнало Хамад бен Джасем към тези откровения.

В случая не става дума за информация от някакви поверителни източници, а за признанията на един от организаторите на цветните революции в арабския свят и за войната в Сирия.

Вероятно той е действал по указание на настоящия емир, който тогава беше наследник- принц, за да компромеира Саудитска Арабия, ОАЕ и Йордания, които влошиха отношенията си с Катар на 5 юни и въведоха икономически санкции.

Но тогава възниква въпросът — защо бившият премиер разказва за ролята на САЩ и Турция, с които Доха запази добри отношения?

А самият Хамад бен Джасем рискува много, защото в битността си на премиер и ръководител на фонда за инвестиции на Катар беше потънал в корупция, за което по целия арабския свят се ширеха легенди.

Спецслужбите на САЩ и Великобритания държат обширното му досие в ръцете си…

Но тук е интересно друго. След подобен род признания за първи път се открива възможността за международно разследване на всички обстоятелства около свалянето на законните режими по пътя на външна агресия или за подстрекателствата към масови безредици в Египет, Либия, Йемен и Сирия, защото всички спомената от бившия премиер на Катар събития са най-груби нарушения на международните норми и Устава на ООН.

И всички споменати лица, включително и самият той, подлежат на арест и съд в Хага за извършване на престъпления, довели до гибелта на стотици хиляди хора.

Да, силата е на тяхна страна.

Но си струва да се пробва.

Или поне да се огласи максимално широко.

Подобни откровения не бива да се игнорират.

В името на бъдещето на планетата.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;