На 14 ноември бившият премиер и външен министър на Катар Хамад бен Джасем в интервю за ВВС за пореден път говори за подривната антиасадовска дейност на групата «Приятели на Сирия» (Катар, САЩ, Саудитска Арабия, Йордания, ОАЕ, Турция), започвайки от 2007 година.

Според Хамад бен Джасем, насочваната към въоръжените групировки помощ се е разпределяла от Турция чрез военните на САЩ, Турция и Саудитска Арабия, а в базата на американските ВВС в Инджирлик е действал съвместен оперативен щаб за координиране на действията в северна Сирия с участието на офицери от разузнавателните служби на САЩ, Турция, ОАЕ, Мароко, Йордания, Израел, Франция и Великобритания.

Аналогичен център за южна Сирия е работил в Йордания в авиобаза Хусейн.

6 американски разузнавателни спътници са извършвали мониторинг върху цялата територия на страната 24 часа в денонощието.

От началото на войната в Сирия за борба с «кървавия диктатор Асад» са били похарчени 137 млрд долара.

Част от парите са били предадени на несметно забогателите главатари на «въстаническите» групировки.

Значителни средства са отишли също за стимулиране на предателства и дезертьорства от сирийските офицери (от 5 до 30 хиляди долара е получил всеки от тях).

Интересни са признанията на Хамад бен Джасем за ролята в разпалването на сирийската война на такива ливански политици-сунити като отвлеченият неотдавна от саудитите Рафик Харири, другият бивш премиер Ваджиб Микати, генерал-майор Ашраф Рифи, а също иракските кюрди от клана Барзани.

«Ние изиграхме голяма роля в разрушаването на Египет, Либия, Сирия и Йемен, всичко това се случваше по указание на американците», простодушно разказва катарският политик, един от вдъхновителите на арабската пролет.

Става дума за пряко продстрекателство към тежки престъпления, причинили гибелта на стотици хиляди хора, многомилионен поток от бежанци и колосални разрушения.

(следва)

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;