Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че съобщената за намерението на Вашингтон да не изтегля войските си от Сирия след поражението на терористите повдига вече въпроси за истинската цел на американското военно присъствие в страната.

«Американският министър на отбраната на 13 ноември открито заяви, че американските военни няма да напуснат Сирия преди

процеса на политическото регулиране.

Условията за постигането на което, както разбираме, САЩ ще определят произволно. Ние нееднократно обръщаме внимание на Вашингтон на факта, че подобни изявления повдигат големите въпроси за истинските цели на американските въоръжени сили и тяхната коалиция в Сирия», каза Захарова по време на брифинг.

Според нея, от гледна точка на международното право, американските въоръжени сили са незаконно в Сирия.

«От гледна точка на международното право САЩ са незаконно в Сирия.

Те правят това не само без наличието на подходящо разрешение или покана от Дамаск ….

Но те противоречат на волята на законното правителство на Сирия ….

Без каквото и да било правно основание.

Фактически те по поведението си там са близо до понятието окупация и водят активни бойни действия на територията на друга държава, при това другата държава не е предоставила съответните разрешения за това», отбеляза Захарова.

Преди това вестникът The Washington Post, цитирайки официални източници съобщи, че властите в САЩ не възнамеряват да изтеглят войските си от Сирия, дори и след пълната победа над терористичната организация «Ислямска държава» *, за да продължат да оказват натиск над президента на Сирийската арабска република Башар Асад.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;