По-рано световните новинарски агенции съобщиха за поредната смърт, която Саудитска Арабия сее в региона. Минимум 50 души, включително цивилни лица, бяха убити при въздушни удари на Саудитска Арабия в Йемен, съобщиха световните агенции. Възможно е броят на загиналите да се увеличи.

Бомбардировките са извършени близо до границата на кралството. Агенция „Синхуа“ съобщи, че много от жертвите са жени и деца.

Въоръжените сили на Саудитска Арабия водят сражения с бунтовниците хути. Шиитските екстремисти са в черния списък на Рияд. Последната атака е осъществена в район, контролиран от хутите.

Саудитска Арабия дори обвини Иран в директна военна агресия заради предоставяне на оръжия и ракети на хутите. Арабската страна Йемен е на ръба на хуманитарна катастрофа от няколко години.

Също по-рано новинарските агенции съобщиха, че лидерът на групировката „Хизбола“ Хасан Насрала заяви, че Саудитска Арабия е обявил война на Иран, съобщи „Ройтерс“.

Той обяви, че в момента бившият премиер на Ливан Саад Харири е пленник на Саудитска Арабия.

„Нека да кажем нещата, каквито са. Харири е задържан в Саудитска Арабия и не му позволяват да се върне. Ясно е, че Саудитска Арабия обяви война на Иран и „Хизбула“ в Ливан“, заяви Насрала.

През миналата седмица беше прихваната ракета над Риаяд, която беше изстреляна от подкрепяните от Иран бунтовници в Йемен. Впоследствие Харири подаде оставка като премиер на Ливан. Той обвини Иран в намеса във вътрешните работи на страната. В последствие той замина за Саудитска Арабия.

По-рано днес представители на Франция и Германия заявиха, че нямат Рияд да е задържал Харири. Властите в страната също отричат твърденията.

Тагове: ; ;