Руският президент Владимир Путин след резултатите от тристранните разговори заяви, че Турция и Иран подкрепят провеждането на конгрес на националния диалог за Сирия.
«Отбелязвам със задоволство, че председателите на Иран и Турция подкрепиха инициативата за свикване на общ форум-конгрес на националния диалог за Сирия. Съгласихме да проведем това най-важно събитие на дължимото ниво, за да гарантираме участието на представители на широките части на сирийското общество в него «, каза Путин.

Според него, възложено е на на Министерствата на външните работи, на отбранителните ведомства в Русия, Иран и Турция да изработят детайлите и да уточнят и датите за провеждането на Конгреса на Сирийския национален диалог в Сочи.

«Възложихме на Министерството на външните работи, представители на специалните служби и отбранителни ведомства да проучат по-задълбочено въпроса за състава и времето на Конгреса (на Национален сирийски диалог) тук в Сочи», — каза Путин.

Отбелязва се, Путин се надява, че «делегати от различни политически партии, вътрешна и външна опозиция, етнически и конфесионални групи ще вземат участие в конгреса».

«Конгресът ще разгледа основните въпроси на националната програма за Сирия, преди всичко свързана с параметрите за развитие на бъдещото правителство, приемането на нова конституция, промеждането на избори въз основа на нея под надзора на Организацията на обединените нации» — каза руският президент.

Тагове: ; ; ;