Из интервюто на Йордан Цонев по Нова телевизия тази сутрин:

«Обявяваме се за «демонтиране» на националистите от управлението на страната, защото «правителство, в което вкарваш националистите… е шамар върху европейското лице на България.

Ще ви цитирам покойния президент д-р Желев, Бог да го прости: «Политическите партии не участват в политическия процес за купата на Съветската армия, участват за властта. Отговорът е «Да», ДПС участва в политическия процес, за да печели власт, за да реализира програма. Няма свян, няма срам. Избирателите не ти гласуват доверие, за да стоиш в опозиция и да ръкопляскаш как се изпълняват чужди програми.

ДПС не се различава от останалите партии в страната и че върху ДПС е лепнато клеймо за обръчи от фирми от «определени среди, определени кръгове, определени политически сили».

Вижда се при всяка политическа партия, при всяко управление верността на думите на господин Доган — че обръчите от фирми ги има около всички политически партии, че това е диагноза на българския политически живот, а не е диагноза на ДПС. Колко пъти да го повторим и в колко студиа?

Недостатъците на останалите партии не са чужди на ДПС, защото са част от политическия живот.

Имаме принципи, от които не отстъпваме — няма да влезем в коалиции, които не са европейски, които не отговарят на цивилизационния ни избор.

Посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни у нас е демонстрирало, че Европа подкрепя ГЕРБ, Борисов, но не и кабинет с националисти в него.

Дойде Таяни сам. Лидерите на основните фракции в Европейския парламент винаги ходят с Таяни преди началото на председателство. И тримата лидери на големите основни фракции не дойдоха в България, дойдоха заместниците им.

В европейската политика има знаци. Участието на тези партии във властта Европа не одобрява. ГЕРБ има подкрепата на Европа като част от ЕНП. Борисов също има подкрепата на ЕНП, но тази коалиция няма подкрепата на Европа, колко пъти да ви го кажа?

Коалицията у нас вече е тройна: ГЕРБ, националистите и Воля.

Две важни гласувания през последната седмица бяха спасени от Воля.

Коалицията е тройна вече — националисти, ГЕРБ и Воля. Воля е вече във властта.

ДПС не се интересуват толкова от това, а единственото, което ни вълнува е националистите да не бъдат във властта, защото политиката на сегрегация на етнически и религиозен принцип на Балканите води до много, много тежки последици.

Националистите трябва да слязат от властта, след което ще обследваме всички останали опции, ще видим дали е в интерес на страната едното, второто, третото, дали ГЕРБ са готови, дали БСП са готови ако не, ще отидем на избори.

Никакво председателство не може да бъде параван, зад който да крием националистите на власт», допълни Йордан Цонев.

Тагове: ; ; ; ; ; ;