Facebook въвежда нова функция, която ще позволи на ползвателите да виждат кои страници и профили са свързани с Русия  и си  взаимодействат с нея.

Промяната в социалната мрежа става факт след като членове на Сената от комитета по разузнаване помолиха компанията да каже на потребителите, ако те са били изложени на руска пропаганда.

«Важно е хората да разберат как някои се опитват да сеят разделение и недоверие чрез Facebook преди и след изборите в САЩ през 2016 г.», съобщиха от компанията.

«Затова, тъй като открихме информация, ние ще я предоставим на сенаторите от Конгреса на САЩ. Това е и причината да изграждаме този инструмент, който обявяваме днес. «

Порталът ще стартира нововъведението до края на годината.

Компанията ще покаже на потребителите само имената на профилите във Facebook и Instagram, свързани с Русия.

Facebook разкри преди няколко месеца Интернет изследователската агенция, описана като руска ферма за тролове, които уж били закупили реклами в социалната медийна платформа и били създали хиляди публикации и фалшиви новини.

Колин Стреч, главният съветник на Facebook, каза пред Комисията по разузнаване в Сената по-рано този месец, че близо 150 милиона души във Facebook и Instagram в САЩ са били подложени на информация, обвързана с Русия.

Представители на Facebook, Twitter и Google се явиха пред разузнавателния комитет на Сената, за да обсъдят как Русия използва платформите като част от усилията си да се намеси в изборите през 2016 г.

Тъй като Facebook откри, че Русия използва платформата на социалните медии, за да разпространява пропаганда по време на изборите, компанията разработи няколко нови политики, предназначени за повишаване на прозрачността, включително изискването всички платени политически реклами, свързани с федералните избори в САЩ, да бъдат отговорни за това.

Източник: http://www.washingtonexaminer.com

Превод: News Front

Тагове: ; ; ;