23 ноември 2017- Нюз Фронт.

Външният министър на Сърбия Ивица Дачич обърна внимание на украинския посланик в Белград Алексанър Александрович, подчертавайки, че последният трябва » добре да мисли» преди да прави каквито и да било заявления, напомняйки още, че в задълженията на посланика не влиза да оценява външната политика на Сърбия.

Външният министър на Сърбия заяви, че няма да приеме киевския дипломат, ако той продължава

» да се държи така в бъдеще».

 

 

Посланикът на Украйна, след като се върна от консултациите в Киев, заяви, че вече 14 месеца чака среща с Дачич.

» Посланикът на Сърбия в Украйна Раде Булатович 48 месеца чака среща с министър Климкин. Както те правят с Булатович, така и аз с него. А у защото украинския посланик се държи недипломатично и е против Виенската конвенция»,- коментира ситуацията Дачич и добави, че ще обсъди проблема с Климкин на заседанието на ОССЕ след няколко седмици.

 

 

Също така, той припомни редица антисръбски стъпки от страна на Украйна в последно време.

В частност, делегацията на Украйна напусна залата при гласуването по въпроса за членството на

» Косово»  в ЮНЕСКО,  а в ООН Украйна подкрепи предложението за формата на заседанието по въпроса Косово и Метохия.

» На всички международни полета те са срещу интересите на Сърбия.

Не е негова работа да оценява външната политика на Сърбия. Представете си, ако Раде Булатович в Украйна започне да говори за политическите отношения и външната политика на Украйна? Ако той ( Александрович) продължава да се държи така, няма въобще да го приема. Той е в постоянен контакт с моите помощници и заместници. И ние няма да треперим, когато украинският посланик прави някакви заявления. Той трябва да се държи в съответсвие с Виенската конвенция, в противен случай не е добре дошъл», -заяви външният министър на Сърбия.

 

А по думите на украинският посланик в Сърбия, сръбско-украинските отношения били наред, до момента в който Сърбия » гласува срещу Украйна» в Съвета за Сигурност на ООН по резолюцията за » нарушаване на човешките права» в Крим.

След това украинският посланик заяви, че » Русия използва Сърбия, за да провокира хаос и война на Балканите», което очаквано ядоса властите на Сърбия.

След което Белград и Киев си размениха взаимни обвинения за присъствието на доброволци, съответно: сръбски доброволци в Донбас, и украински в Хърватия през 90-те.

Украинският посланик беше привикан на консултации в Киев, и след като се върна, потвърди позицията си и оценката по повод отношенията на Сърбия с Русия.

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;