Асма Ал Асад — първата дама на Сирия помага на обикновена сирийска възрастна жена да излезе от дома си.

Първата дама се опитва да помогне да възрастната жена да обуе обувките си и здраво я подкрепя, за да не падне.

На снимката се вижда, че Първата дама на Сирия дава помощта си напълно добросъвестно и с желание.

Нежната и красива половинка на Сирия.  Асма Ахрас ал-Асад съпругата на Башар Асад- пустинното цвете сред огньовете на войната в Сирия. 

Освен красотата си, тази жена носи достойно съдбата на любимия си и на страната си. 

И с времето показа, че силата на духът й не отстъпва по нищо от красотата й. 

Когато през 2013 терористите нахлуват в генералния щаб, който се намира в близост до президентския дом всички международни медии гръмват: » Дамаск, падна!«.

В къщата на президента сред тътена от взривове на снаряди, по-големия син на Асад казва, че повече няма да ходи на училище.

И получава най-големия си урок по родолюбие, когато майка му започва да го приготвя за училище. Изненадан я пита:» Как? Отвън стрелят. Мамо, не ме ли обичаш, как ще ме пуснеш, могат да ме убият?!»

И майка му отговоря: » Именно защото много те обичам, ще продължиш на ходиш на училище, защото не искам моя син да порасне  страхливец, искам да е смел и образован, а не такъв каквито са тези, които стрелят и искат да ни унищожат»

Тази история г-жа Асма разказва в личен разговор в двореца в Дамаск през 2013 пред Мила Жуковска, вице-президент на фонда « Духовното наследство на свети апостол Павел», който сътрудничи със Сирия повече от 10 години.

Семейството на президента е в разгара на тази война. Родния брат на Башар Асад е офицер в Сирийската армия, а братовчед му загива при сблъсъци с терористите.

Почти  всяко сирийско семейство е изгубило някой от близките си.

« За времето на войната се срещнах с 4000 хиляди семейства. Някой от тях бяха изгубили близки, роднини, други домовете си» — разказва Асма

» Една майка, която беше изгубила сина си на фронта ми каза: » Да, те ( терористите) отнеха сина ми, но аз имам още два и ще ги дам на родината си !»

Офисът на първата дама се намира на една от централните улици на Дамаск. Всеки нуждаещ се може да се обърне към нея. И така през всичките години докато тече войната.

Помагайки на мъжа си, първата дама се старае да избягва политическите изяви. Изключение прави големия митинг в подкрепа на Башар Асад в Дамаск, през 2012 год. Тогава Асма застава на трибуните с по-големите си деца.  Също пише открито писмо в отговор на съпругите на европейските посланици в Сирия, които се обръщат към нея с молба  » да вразуми кървавия тиранин» мъжа си. Първата дама отговаря» Башар Асад е президентът на Сирия и аз го поддържам именно в тази роля»

Когато миналата година в Сирия пристига на посещение главата на Императорското православно палестинско общество ( ИППО), Сергей Степашин, Башар Асад го моли да предаде на Владимир Путин, че той не е Янукович.

» Аз няма да бягам, ще остана до края»— казва Башар Асад и допълва, че ако в Украйна изключват руския език от учебната програма, то в Сирия руския ще влезе като задълчжителна част.

Големият син на сирийския президент, Хафез дори говори малко руски. » На срещата с първата дама, когато се запознахме и с Хафез- разказва Мила Жуковская- » За Хафез, който е кръстен в чест на дядо си, бащата на Башар Асад, бяхме донесли подарък- макет на руските изтребители, на които дядо му е летял. Юношата веднага определи, че макетите са «МиГ» и възклина на руски: » Супер!»

През 2000 година  Башар Асад става президент на Сирия, малко след това двойката вдига сватба

Президенсткото семейство е голямо- два сина и една дъщеря.

» Пустинна роза» (араб. أسماء الأسد‎‎),- така се превежда името на съпругата на Башар Асад- за сирийците се превръща в пример за сила и издържливост.

За всичките години война тя нито веднъж не изоставя изстрадалата Сирия, готова във всичко да сподели съдбата на своя народ.

» Ако ми е писано, заедно с мъжа си и страната си ще понеса всички мъки и ще  изгоря до край на кладата на инквизицията» — беше заявила Асма Ал Асад в едно интервю.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;