Преди да експортира революция, както искаше Лев Троцки, СССР на Ленин реши да експортира пораженчество.
В резултат в продължение на половин век СССР правеше всичко, което е по силите му, за да «разбие Запада, сеейки раздор и разногласия».
Идеята била да се «засилят противоречията вътре в капиталистическото общество и с това да се предизвика неговото разрушаване», пояснява авторът на статията.
За целта СССР бил разработил множество методи.
Съветските пропагандисти «прилагали теорията на заговора» с помощта на доверчиви американски журналисти и интелектуалци от 30-те и 40-те години.
През 60-те руснаците се опитали да дискредитират Мартин Лутър Кинг, «защото неговата идея за търпимост и ненасилие била неудобна за тях».
А през 80-те години СССР «разпространил лъжата за това, че Америка е изобретила СПИН-а, за да убие чернокожото население», твърди авторът Голдбърг.
«Това е светът, в който е израснал Путин.
Той е бил офицер от външното разузнаване на КГБ в продължение на 16 години.
Той нарече разпада на СССР една от най-великите трагедии на XX век в света.
Но той е този човек, когото е сътворило КГБ», подчертава авторът на статията.
Кремъл подкрепя «радикалните групи» както с леви, така и с десни идеологически разбирания в Европа и САЩ.
Той използва  WikiLeaks и «полезните идиоти», които с удоволствие подронват западните правителства в името на демокрацията и прозрачността, уверява авторът.
При това главната цел НЕ се състои в следното — да се постави някой определен политик на власт, а да посее хаос и съмнение, да се засилят противоречията и да се отслабят силните страни и съюзи, «които от гледна точка на Путин, не дават възможност на Русия да се издигне».
Именно затова «руснаците са помогнали да се лансира брекзита» — не защото той би донесъл благо на Великобритания, а за да навреди на Европейския съюз.
На някои им се иска да вярват, че Путин е видял в Тръмп полезен съюзник и той се възползвал от предложената услуга.
 Подобно нещо също е възможно, пише авторът.
Но, вероятно, всичко е много по-просто и очевидно.
Русия просто се опита с помощта на републиканеца «да създаде неприятности» на вероятния победител — Хилъри Клинтън и да я ликвидира като победител в президентската надпревара.
«Тръмп вярва, че всяка страна трябва да следва своите собствени тесни интереси. Това е оправдана позиция.
Единственият проблем е в това, че интересите на Русия и на Путин противоречат на американските интереси», завършва Джон Голдбърг
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.nationalreview.com/article/453827/america-russia-alliance-wont-work-because-russia-will-not-help

 

Тагове: ; ; ;