Мачеревич

Сега Антони Мачеревич за смяната на климата в отношенията с Русия — това вече не е студената война, а начало на истинска, гореща война.

Министърът твърди, че Русия се готви за агресия.

Неговите думи звучат не в кулоарите на сейма, а на Международния форум по сигурността в Канада.

АНТОНИ МАЧЕРЕВИЧ, министър на отбраната на Полша: От полска гледна точка активността на Северна Корея е тясно свързана и се съотнася с руските планове и с агресивната активност на Русия.

Полша трябва да осъзнае, че това не е студена война, а началото на истинска гореща война.

РИШАРД ПЕТРУ, партия «Съвременна Полша»: Ако Мачеревич за пореден път ще ни говори подобни неща, след това нито в НАТО, нито в света, нито в Полша никой няма да възприеме реалната заплаха сериозно.

МИХАЛ ВУЙЧИК, замминистър на правосъдието: Преди всичко, тези думи са адресирани към опозицията, за да се отбият нападките към министъра на отбраната.

Тя определено е безотговорна, точно във време на такава нестабилност в света да нападат човек, който осъществява ръководството на полската армия.

АНДЖЕЙ ХАЛИЦКИЙ, партия «Гражданска платформа»: Той се страхува за положението си и пробва да хвърли подобна вербална мъгла и да се прикрие зад нея.

Това се отнася до техниката, до генералските назначения.

Антони Мачеревич разоръжава полската армия. И всичко това довежда до факта, че се занижава нивото на полската безопасност.

Позицията на  Антони Мачеревич от партията «Право и справедливост» е основана на противоречиви и недоказани съждения и обвинения, особено що се отнася до смоленската трагедия.

Когато неговата позиция отслабва, той започва да говори за вероятен руски  или руско-полски заговор, който бил стоял зад покушението.

КШИЩОФ ЛАПИНСКИЙ, държавен секретар в канцеларията на президента: Навсякъде по света се случва атака, че, ако дадена служба или глава на тази служба или нейните офицери искат да предадат на господин президента важна информация, то те трябва да отидат лично до господин президента.

РОБЕРТ ТИШКЕВИЧ, «Гражданска платформа»: Понеже е известно, че президентът не може да бъде уволнен, то може само да се отстрани от длъжност Мачеревич…

Но ще направи ли това Ярослав Качинский — ако трябва да съм честен, съмнявам се.

В Канада Антони Мачеревич също твърдеше, че расистките лозунги по време на марша във Варшава — това е провокация на Владимир Путин.

Превод и редакция: Петя Паликрушева-Иванова

В ефир на 19 ноември 2017 година

Източник: https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/macierewicz-mowi-o-agresji-rosji-opozycja-to-zaslona-dymna,791476.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;