Внезапният срив на преговорите за формирането на коалиционното правителство в Германия засили шепота за това, колко дълго ще издържи Меркел, пишат западните медии.

«Излиза, че Германия се стреми към политическа яснота след дългите години на големите коалиции между леви и десни, които объркаха идеологическите ориентири и откриха триумфалния път на популизма», пише  Le Monde.

«Какво означават неуспешните преговори за създаването на управляваща коалиция за канцлера на Германия Ангела Меркел?

Критиците виждат края й — за това няма много основания», пише Аня Майер, журналистка от Tageszeitung.

Коалицията «Ямайка претърпя неуспех. Но претърпя ли неуспех Меркел?

Критиците казват, че тя недостатъчно е форсирала процеса на преговорите. Избягвала е конфликтите и е разчитала на това, че участниците ще стигнат до единство, след което тя е трябвало да лансира своята програма.

Противоположно мнение може да се чуе от вътрешнопартийния екип на Меркел — тя категорично не е натягала ситуацията, а е предоставила възможност да се формулират аргументи, пише изданието.

В същото време Меркел вече дълго време е подложена на вътрешнопартийна критика — «тя говори твърде центристки, твърде либерално провежда политика си, тя пожертва консервативния профил в името на добрия си рейтинг», «недостатъчно ограничително действа по въпроса за бежанците, пренебрегва вътрешната критика»…

Журналистката коментира: «Ясно е едно: в системата на Меркел, която е обикновено безшумно работещ механизъм, има сериозен пробив.

Ще застане ли Меркел отново уверено на релсите или ще тръгне на вече почти разбитите си колеса, на този етап не се знае. На този етап».

«Ако в близките седмици не се проведат нови преговори — с който и да било — и възможността за нови избори повече не се изключва, всичко отново ще се върне към Меркел», счита авторката.

За да се намери нов кандидат, няма вече достатъчно време, а честолюбивите представители на младото поколение няма да намерят достатъчна подкрепа от страна на земелните асоциации.
Всичко това е в изгода на Меркел.

Да, нанесоха й удар, твърди авторката.

Отговорността за така създалата се ситуация носи не удивително хармоничният съюз на Меркел, а Свободните демократи.

«Меркел има още много планове», завършва Майер.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.taz.de/!5465491/

Тагове: ;