Руските сенатори от Съвета на Федерациите одобриха днес закон, позволяващ медии да бъдат регистрирани от правосъдното министерство като «чуждестранни агенти». Така Москва отвърна на изискването към руската телевизия РТ да се регистрира с това определение в САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС.
За документа гласуваха 154 членове на Съвета на федерацията — горната камара на парламента, един се въздържа.
За да влезе в сила, текстът, приет единодушно миналата седмица от Държавната дума, трябва да бъде подписан и от президента Владимир Путин.
Руските власти го представят за ответна мярка срещу неотдавнашното регистриране на руската телевизия РТ, контролирана от Москва, като «чуждестранен агент» в САЩ.
«Министерството на правосъдието би могло произволно да определи като чуждестранен агент всяка чуждестранна медия», коментира в комюнике в понеделник кремълският Съвет по правата на човека, който препоръча на сената да отхвърли проекта заради мъглявите формулировки и възможността за злоупотреби.
Остро разкритикуван от «Хюман райтс уоч» и «Амнести интернешънъл», законът принуждава засегнатите организации да предоставят на властите информация за финансовото си състояние и да уточняват в различни документи, че са регистрирани като «чуждестранни агенти» — термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж.
Новият акт официално включва и медиите в обхвата на  руски закон от 2012 г., обявяващ за «чуждестранни агенти» неправителствените организации, финансирани от чужбина и участващи в «политическа дейност».
Москва вече изпрати предупреждения във връзка с това до «Гласът на Америка» и Радио «Свободна Европа»/Радио «Свобода».
«Руски медии не могат да бъдат собственост на чуждестранни юридически лица. Затова с оглед законовите положения всички предвидени ограничения може да бъдат въведени спрямо определени медии, това ще зависи от ситуацията, в която нашите медии ще се намират в чужбина», обясни сенаторът Андрей Клишас, цитиран от ТАСС, БТА

 

Тагове: ; ; ;