В досието на бившия британски разузнавач Кристофър Стил се твърди, че Кремъл е започнал да обработва Доналд Тръмп минимум пет години преди поразителната победа на последните президентски избори през 2016 година, пише  Politico.
Но, както се твърди в статията, всъщност бизнесменът се е интересувал от СССР още преди 30 години, когато е била първата визита на американеца в Москва.
Неговото пътуване в съветската столица тогава е било уговорено на най-високо ниво от съветската дипломация, четем в статията.
А КГБ оказало съдействие за това.
Това се е случило, когато началник на Първо главно управление на КГБ на СССР бил Владимир Крючков, който се опитвал да подобри оперативните действия на ведомството си в една от важните сфери на разузнавателната дейност.
Той искал сътрудниците да вербуват повече американци.
 На този етап не е известно, кога точно КГБ е започнало да събират досието на Тръмп.
Но записките на спецслужбите на страните от Източния блок ни дават да разберем, че това може би се е случило още през 1977 година.
Именно тогава Тръмп е оженил за Иванка Зелничкова, 28-годишен модел от Чехословакия.
Зелничкова била гражданка на комунистическа страна, а следователно, от нея се интересували ФБР и ЦРУ, както и разузнаването на Чехословакия.
Самият Тръмп казва, че идеята за първото му пътуване в Москва му е хрумнала след като през есента на 1986 г. се оказал на една маса със съветския посланик Юрий Дубинин на официален обяд, организиран от бизнесмена Леонард Лаудер.
Оказало се, че дъщерята на Дубинин Наталия била чела за небостъргача на Тръмп и знаела всичко за него, написал по-късно Тръмп в своя бестселър от 1987 година «Изкуството на сделката».
«Дума след дума и ето аз вече започнах да говоря за следното: с партньорското участие на съветското правителство да построим срещу Кремъл грамаден хотел клас лукс», добавя магнатът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.politico.eu/article/donald-trump-russia-the-hidden-history-of-trumps-first-trip-to-moscow/

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;