Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич бе осъден днес от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия на доживотен затвор, след като бе признат за виновен по 10 точки от обвинението, за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предадоха информационните агенции.
  «Отчитайки тежестта на престъпленията, за които е признат обвиняемият, включително за геноцид и масово изтребление на хора, като престъпления против човечеството, съдебният състав осъжда Младич на доживотен затвор», каза председателстващият съдия Алфонс Ори, съобщи БТА.

Припомняме, че в средата на май Международният трибунал за бивша Югославия взе решение да откаже на генерал Ратко Младич, един от лидерите на босненските сърби по време на балканските войни, лечение в Русия.

Москва даде всички гаранции за временното освобождаване на Младич във връзка с влошеното му здравословно състояние, те бяха подписани от Президента на Русия, но съдът предположи бягство на подсъдимия.

Според защитата на генерала и неговите роднини, състояние на Младич се влошава катастрофално, той е преживял инфаркт, а лекарите на Трибунала не му оказват нужната помощ.

По този повод в Белград се проведе пресконференция с адвокати и сина на Младич, по телефона се присъединиха и руски експерти.

Миодраг Стоянович, адвокатът на осъдения за военни престъпления генерал Ратко Младич, заяви, че Министерството на правосъдието в Белград подкрепя предложението за временно освобождаване на бившия командващ армията на Република Сръбска за лечение в страната, предава B92.
В изявление за медиите Стоянович разясни, че към настоящия момент се обработват документите. Защитникът на Младич сподели, че е бил на посещение при него миналия месец и е бил изненадан, че той едвам е издържал свиждането.
В сряда правосъдното ведомство в Белград потвърди, че до края на следващата седмица Международният трибунал в Хага ще поеме инициатива да предостави на Младич подходящи условия за лечение, след като стана ясно, че здравословното му състояние се е влошило.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;