Официалният представител на Държавния департамент Хезер Науерт коментира снимката от срещата между Владимир Путин и Башаар Асад в Сочи.

Президент РФ Владимир Путин и президент Сирии Башар Асад во время встречи
«Считам, че всички видяхте снимката, на която Путин прегръща Асад. Вие знаете как се отнасяме ние към атаките с употребата на химическо оръжие. Считам, че тази снимка доказва, че Русия носи определена отговорност за опитите си да помогне на Сирия»,  заяви тя.
Тя спомена също за влиянието на Русия в оказване натиск върху сирийското правителство, за да може «подобни атаки вече да не се повтарят».
Науерт подчерта също, че САЩ се придържат към женевските преговори за Сирия.
Работа инженеров Международного противоминного центра Вооруженных Сил России в освобожденном Алеппо
Представителят на Държавния департамент потвърди, че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън е присъствал при разговора между президентите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп, но не предостави детайли.
По-рано САЩ обвиниха Асад в отговорност за химическите атаки в Хан Шейхун.
Сирийските власти отговориха, че никога не са използвали отровни вещества срещу мирни граждани и терористи, а целият химически арсенал на страната е бил изнесен от територията на държавата под контрола на ОЗХО.
САЩ не са предоставили никакви доказателства за виновността на сирийските военни и не се вслушаха в призива на Русия да проведат щателно разследване, но нанесоха удар по сирийската военна база Шайрат в нощта на 7 април.

По-рано се съобщи, че отровните вещества, които са били открити в изоставени от бойците от ИДИЛ складове с оръжие, доказват, че те са били изпратени на терористите в Сирия от САЩ и Великобритания, заяви замминистърът на външните работи на САР Фейсал Микдад на пресконференция в дамаск.

 

Тагове: ; ; ; ; ;