При строителни разкопки в Хамбург бе открита огромна нацистка свастика. Обектът е разположен върху земната повърхност и е служил за постамент на произведение на изкуството на Третия Райх. Местни жители припомнят, че скулптурата, извисяваща се метри над бетонната свастика, е била вандалски разрушена след края на Втората световна война, без оглед на историческата памет.

Г-жа Лихта Фарбе, председател на Германското дружество за приятелство с Израел заяви пред местни медии, че историята и изкуството не трябва да бъдат използвани за политически цели.

Скулптурите по време на Третия Райх имат всички достойнства на Тоталния реализъм. Всяко общество трябва да пази културното си наследство. Тази свастика е исторически артефакт. Тя носи паметта за величието на Германия. Смятам, че разкопката е чудесен повод да започнем закъснелия разговор в немското общество за ролята на изкуството като естетизиращ фактор, който помага да се преодолеят някои крайности и изкривявания. Смятам, че е крайно време да бъде създаден Музей на нацисткото изкуство в Германия, който да съхрани спомена за този исторически период.”

Лихта Фарбе бе категорична, че немското общество трябва да спре да се дели на -фили и -фоби и да се обедини около красотата в нацисткото изкуство, която надживява грозотата, насилието и човеконенавистта на идеологията на националсоциалистите.

“Все пак, забранена е националсоциалиалистическата идеология, проповядването на недемократични и тоталитарни идеи, а не красотата и творческия порив, вдъхновил творците по това време…”

В края на интервюто си за немската обществена телевизия ARD Лихта Фарбе настоя, че немското общетсво трябва да се обедини и да погледне в бъдещето, да намери националния консенсус с помощта на добрите примери от Източна Европа. Тя каза:

“Вижте страни като България и Русия! Защо винаги гледате Полша? България и Русия чудесно пазят паметниците от ерата на Комунизма. Нима комунистическото изкуство е по-различно от нацисткото? Трябва ли да припомням, че политиката на нацистите и комунистите доведе до избухването на Втората световна война? Военните, нацистките милитаристи и комунистическите империалисти — те поделиха Полша през 1939 г., а не художниците. На кого пречат тези произведения на изкуството? Единствено на новите идеологически тирани!..”

Източник: https://medium.com/@asengenov/nazi-art-1ad94150f74f

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;