21 ноември 2017-Нюз Фронт.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко в хода на двудневното посещение в Белград беше удостоена с престижна награда от местния фонд » Братя Каричи» с формулировка

» За укрепване на демокрацията, мира, сътрудничеството и дружбата между народите».

 

 

 

По време на церемонията по награждаване, Валентина Матвиенко говори за многочислените сфери,които свързват Русия и Сърбия, от многовековната съвместна история до сегашните политически и икономически отношения.

 

Валентина Ивановна изрази дълбока благодарност на фонда » Братя Карич» за наградата и за високата оценка на дейността й.

 

» Формулировката на награда е почетна и, разбира се, отговорна»,- каза Матвиенко, отбелязвайки още и изключотелно топлите отношения и богатата съвместна история на Русия и Сърбия, а също и общите за двете страни нравствени и семейни ценности.

 

 

» Бих искала да благодаря на Сърбия за грижливото отношение към онези места, където са погребани нашите съотечественици, за съхраняването на паметта към нашет минало, нашата обща памет, противодействието на опитите за героизация на нацизма и пренаписването на историята.»

 

 

 

 

Особено внимание беше отделено на сферата за сигурност, неизменно изключително важна и актуална за балканския регион.

 

 

» Руският народ никога няма да забрави агресията на НАТО срещу Югославия, чийто последствия се чувстват и днес. Подчертавам, че Русия подкрепя и ще подкрепя позицията на Сърбия по Косово.

Разчленяването на Югославия, престъпните действия на НАТО, в голяма степен определиха последващата турболентност на световната политика, подриването на върховенството на правото в международните отношения, глобалното увеличаване на напрежението.

 

 

» И ние сме длъжни да направим всичко, за да върнем хода на събитията в нормално русло, свободно от опитите за диктовка, санкции, прилагането на езика на силата, стремежът към хегемония, намесата в суверенните дела на държавите. Именно така Русия се стреми да изгражда отношения с партньорите.

Нашият ориентир е многополюсният свят, основан на принципите за равноправие и върховеннството на международното право.

 

» Деструктивните, но влиятелни политически сили, обаче се придържат към друга позиция и се стараят да ни въвлекат в безсмислено и безперспективно противостояние, в това число, опитвайки да разрушат връзките между Русия и Сърбия. Обаче нашите страни вече преживяха сложните времена. И сега, когато сме заедно, е невъзможно да продължи онова беззаконие, което цареше на Балканите и доведе до югославската трагедия»,- изрази увереност Валентина Матвиенко

 

 

» Руско-сръбските връзки днес са значим фактор на сигурността и стабилността на Балканите и в Европа като цяла»,- добави председателят на Съвета на Федерацията.

 

 

Наградата » Братя Карич» тази година е юбилейна, двадесета по ред. Организаторите решиха да отделят особено внимание на женската половина от човечеството. Освен Валентина Матвиенко, лаурети станаха хуманитарния и обществен активист от Пакистан Муниба Мазари, о три дами от Сърбия- оперната певица -Ядранка Йованович, журналистката Ружа Чиркович, спортостката о многократна шампионка по стрелба, Ясна Шекарич.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;