В Одрин са задържали петима по подозрение във връзки с терористичната организация на Фетуллах Гюлен — Фето, арестът е бил извършен при опит да преминат нелегално в България с микробус, за това информират турските медии.

Задържани са още и трима български граждани, те са заподозрени, че са били помагачи за нелегалното прехвърляне на гюленистите в България, пише БТА.

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън, след получен сигнал, че няколко души ще избягат в България. В микробуса пътували шестима души, сред които едно дете, съобщава Нова телевизия.

При проверката се оказало, че срещу двама от групата е издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата година, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото. Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Арестувани са и трима български граждани с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V, които са заподозрени, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата.

При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България.

Съдът в Одрин постановил българите да бъдат изпратени в затвора.

Тагове: ; ; ; ;