21 ноември 2017-Нюз Фронт.

» Творецът на арменската азбука е също светец, като светите братя Кирил и Методий, дали грамотността на нас славяните, само че разликата е в няколко столетия...

Месроб Машдоц  е провел огромна титаническа  филологическка и духовна работа.

И Бог му е издиктувал нещо много интересно.

Има такова понятие като гематрия- числовото значение на всяка дума.

В гръцката, латинската, арменската, руската, еврейската азбуки зад всяка буква е прикрепена цифра»,- обяснява Протоиерей Андрей Ткачев.

 

 

Според  свещенослужителят, при преминаване към цифровата матрица, превеждането на буквите в числа при сумиране дават число, което точно съответства на разположението на металите в периодичната таблица на химичните елементи на Менделеев.

 

Свещеникът отбелязва, че Месроп Мащтоц е създал азбуката за хората, които са имали нужда да се просветят с Евангелието.

 

 

 

« По-рано азбуките са били създавани за съвсем конкретни цели. Не за четене на вестници и готварски книги, а за да се познава Бога. Азбуката е била равночислено знание за Бога. 

Той съставя своята азбука и там е златото- «воски», «арц»-сребро, » арчич»- свинец и т.н. Ако събреш буквичките, получаваш : 79 за злато, 47 за сребро, 82 за свинец. Седем метала съответсват напълно в числов вариант на местонахождението си в таблцата за химичните елементи. И  какво е това според Вас, приятели? Ами това са божествени неща.

 

Протоиреят отбелязва, че творците на грамотност, книжовниците, проповедниците на истината по интуиция се внедряват именно там, където ги отведе Господ.

Итересно е, да се отбележи, че арменската азбука и Кирилицата се смятат за свещени азбуки.

Това са двете азбуки в света, които имат свой паметник. Арменската азбука е овековечена в Сагмосаванк.

На излизане от село Арташаван, на западния склон на планината Арагац, в чест на 1600 годишнина от създаването на арменската азбука е издигнат паметник на арменската азбука.

Комплекса включва скулптури на 39 букви на арменската азбука, и паметници на велики арменски мислители. Всички букви и статуи са направени от арменски туф.

 

 

 

Удивително е, че днес в сърцето на древната Първопрестолна Плиска, е издигнат величествен паметник на Кирилицата, единствен в света.

И негов автор и създател, е наричаният в България» съвременен будител», «пазител на храма на Буквите», «кавалер на честта»- Карен Алексанян.

» Дворът на Кирилицата» отваря тържествено врати на 2 май 2015 година, когато се навършват 1150 години от покръстването.

 

 

 

На 2 май 2015 г. тишината на малкия град Плиска, някогашната първа столица на Българската държава, се огласява от прииждането на хиляди хора. Поводът е знаменателен – честването на 1150-годишнината от Покръстването на българите в православната християнска вяра. Старата Базилика – първият православен християнски храм в славянския свят – посреща висши духовни и светски личности от цялата славянска общност за Божествена света литургия послучай празника.

Голяма част от човешкото множество се събира и на поляната в противоположния край на градчето. Ориентират се по огромния 12 метров кръст, който се издига зад висок каменен зид. На него е окачен герб със стара българска розета, обрамчена от името на Плиска и завета на Аспарух „Тук ще бъде България!“ На обикновена дървена порта с обикновени букви пише: Двор на кирилицата. В деня на празника портата се отваря, за да посрещне първите посетители на един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс.

 

Няма случайни неща.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;