«Сирийските демократични сили» (СДС) искат Дамаск да признае автономията на територията, преминала под техен контрол в резултат на борбата срещу ИДИЛ, пише специалният кореспондент на Le Monde в Сирия Алан Кавал.

«В Сирия останаха само две важни сили на бойното поле — ние и режимът, заяви другарят Бадран, един от ръководителите на апарата на СДС в северна Сирия. — Или ще има конфронтация и хаос, или ще започнем диалог в търсене на политическо решение.

Ние предпочитаме диалог».

Политическото обединение СДС, възникнало под идеологическата и военната матрица на Работническата партия на Кюрдистан, действаща в Турция през 1980-те години, иска установяването на федеративна система в Сирия.

Целта се състои в признаването от сирийския режим на автономията на обширни територии — кюрдски, смесени с арабски, преминали под техен контрол в резултат на борбата срещу ИДИЛ.

В стремежа си да подтикнат режима към обсъждането на важното решение кюрдското ръководство има намерение да заложи на другия съюзник на Башар Асад.

«Иран заема непреклонна позиция по отношение връщането на режима по цялата територия, констатира другаря Бадран, но Русия е по-открита.

Решението във федерален дух за сирийската територия ще й позволи да запази в ръцете си две Аса (карти)».

Подобно сближаване с Москва може би е неочаквано от страна на въоръжени сили, подкрепяни от САЩ от 2015 година в рамките на операцията срещу ИДИЛ, разсъждава Кавал.

Независимо от това, то зависи от прагматичната оценка на съотношението на силите.

Кюрдските ръководители не са спирали да поддържат отношения с Русия, в това число военни, в анклава Африн, североизточно от Алепо, там територията се контролира от СДС.

Днес края на войната срещу ИДИЛ позволява да се укрепят тази връзки в сферата на политиката.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2017/11/17/les-kurdes-syriens-negocient-leur-future-autonomie-avec-moscou_5216227_3218.html

Тагове: ; ; ; ;