Бойко Борисов в УНСС изнесе публична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“. Пред аудиторията той посочи, че най-правилно е да държим миграционния натиск извън Европейския съюз. Според него, споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно. ЕС трябва да се загради отвън с всички възможности, които имаме ние, допълни още Борисов.

„Оптимист съм за чакалнята на еврозоната като първа стъпка, работим усилено и се надявам да се случи“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Университета за национално и световно стопанство, където изнесе публична лекция на тема „България, Балканите, Европа и светът“ в отговор на въпрос от студент дали Председателството може да помогне за влизането на България в еврозоната и Шенген.

„Всяка държава е подписала, че в период от време, трябва да приеме еврото. Нашите финансово икономически параметри са такива, че не представляваме риск за еврозоната“, обясни премиерът. По думите му председателството не означава, че управляваме Европа, а показва зрелостта на европейските държави. Според него не дава предимство, но ако можеш с уважение и такт да представиш дадена тема, колегите ще я разгледат. „В Шенген има държави, които нямат място там, защото свободното движение е хубаво, но безконтролното движение не е това, което трябва на Европа“, коментира Бойко Борисов.

Пред аудиторията в УНСС министър-председателят заяви, че най-правилно е да държим миграционния натиск извън Европейския съюз и затова смята, че споразумението с Турция за мигрантите е най-правилно. „ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън с всички възможности, които имаме. Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат. Турция е най-големият съсед на Европа, огромна държава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена“, обясни Бойко Борисов. По думите му европейските лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство.

Относно влизането на страните от Западните Балкани в ЕС премиерът Борисов обясни, че европейските лидери разбират, че ако Балканите не влязат, това ще генерира страхотно напрежение за в бъдеще и нови сфери на влияние от другите велики сили, които не крият интереса си от тях. „Първият ни успех е, че темата Балкани влезе в дневния ред на Европа. Благодаря на европейските лидери“, посочи той и допълни, че в ЕС Балканите могат да заместят излизащата Великобритания. „Не можем да дадем обещания, че страните от Западните Балкани ще получат дати за присъединяване, те не са и готови. Трябва да кажем на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те ще напускат Балканите“, уточни Борисов. „На 17 май в България ще се направи историческа среща между лидерите на Западните Балкани и лидерите на Европа. Дотогава имаме редкия шанс да покажем, че на първо място стои Европа и ценностите ѝ, че сме си научили уроците и ще гледаме напред, а не в историята“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът изказа съболезнования на близките на загиналите в пътните инциденти в Ловешко. Също така и поздрави и тенисиста Григор Димитров за победата му на турнира в Лондон.

Тагове: ; ; ; ; ;