«Ако сравним с президента на САЩ, то ние можем да сме щастливи, че имаме такъв като Путин», заяви в интервю за  Die Zeit бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер..
За разлика от такъв «непредсказуем» популист като Доналд Тръмп, главата на Кремъл мисли много рационално, поясни немският политик
Шрьодер посочи основните грешки на Германия по отношение на Русия.
Например, неправилно е да се оценява страната по критерия устойчива демокрация, поясни той.
«Руснаците считат, че много са ни помогнали за обединението. И в Русия си задават въпроса, защо ние станахме първите, които подкрепихме санкциите. Те очакваха от нас по-голяма благодарност», добави екс-канцлерът.
«Аз съм против санкционната политика. Защото, когато наблюдавам процеса, например, извеждането на тежкото въоръжение от Донбас, ставаше дума не за отслабване на глобите, а за тяхното продължаване и дори за ожесточаването им.
А кой оказва натиск над Киев?
Киев също прави малко по въпроса за регулирането там», продължи Шрьодер.
 Според него, украинските власти водят война срещу Донбас и отрязват достъпа на намиращите се там хора до енергодоставките.
Според политика, голямата грешка на ЕС е в това, че той е предложил асоциация с перспектива влизане в съюза само на Украйна, а с Русия подобни преговори никога не са били водени.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: http://www.zeit.de/2017/47/gerhard-schroeder-spd-bundestagswahl-wladimir-putin-donald-trump#

 

Тагове: ; ; ; ; ;