Канада и другите страни от НАТО трябва да предприемат повече мерки за противодействие на «киберзаплахите от Русия», заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на Форума по въпросите на международната сигурност в Халифакс, Канада.

«Това е постоянно развиваща се заплаха, ние трябва постоянно да се противопоставяме», отбеляза генералния секретар.

«В някакъв смисъл всяка страна е съсед на Русия, затова киберзаплахите не знаят граници. Затова може да се каже, че Канада е съсед на Русия», заяви министърът на отбраната на Естония Юри Луйк.

Канада не бива бъде изненадана, ако «Русия се опита да се намеси в нейните федерални избори през 2019 година», отбеляза политикът.

«Без съмнение ние си имаме работа с правителството на Русия, което е настроено много агресивно по отношение на Запада.

Това се отнася не само за страните от Прибалтика, ако погледнете и другите страни, то там също има намеса в изборите, в различни референедуми, т.е. това е много агресивен хибриден метод по отношение на целия Запад», добави Луйк.

Канадското ведомство по кибербезопасност вече предупреди, че «опитите да се въздейства върху изборите или да им се попречи са зачестили в страната, необходими са мерки за тяхното пресичане».

Както пише  CBC News, по време на разполагането на немските войски в Литва в рамките на операциите на НАТО, те са се сблъскали с «дезинформация от СМИ за сексуално насилие, което цели дескредитацията на НАТО».

«Преди това част от атаките беше насочена срещу системите в щаб-квартирите на НАТО, сега виждаме все повече атаки срещу мобилните телефони на войниците», сподели Столтенберг.

Понастоящем алиансът оценява «мащабните кибератаки» върху своите членове като равносилни на «ракетни атаки и обстрели», но организацията подготвя своя отговор, резюмира генералният секретар.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.cbc.ca/news/politics/nato-head-warns-canada-over-russia-1.4407919

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;