Турция и Ердоган за пореден път засвидетелстваха любовта си към българския премиер Бойко Борисов. Причината този път е пламенната защита, която Борисов направи по отношение на южната ни съседка и скандала, в който Анкара и НАТО са забъркани от няколко дни, пред студенти в Университета за национално и световно стопанство.

Според държавната телеграфна агенция на южната ни съседка и един от близките до властта вестници нашият премиер е застанал зад Реджеп Ердоган в скандала.

Турският президент разпореди изтеглянето на 40 войници от учение на Алианса в Норвегия заради компютърна симулация, в която като «вражески лидер» е бил посочен Реджеп Ердоган.

Генералният секретар на НАТО се извини за случилото се и посочи, че вината е на външен подизпълнител, като по случая се води разследване.

В Анкара обаче не приеха извинението, а докато близки до властта медии тиражират конспиративни теории, един от президентските съветници заговори за излизане от НАТО.

На този фон дойде и вчерашното изказване на Борисов в УНСС:

«Това че президентът Ердоган оттегли своите военни от ученията в Норвегия е знак, който аз отдавна поставям на Европейските съвети.

Основните лидери в Европа, когато стане въпрос за Турция и президента Ердоган са на пълно отричане – няма тема, по която да се сближат…

Това е най-силната армия в Южния фланг на НАТО.

Е ли логично да считаш, че един човек е изцяло неприемлив за тебе и в същото време да му дадеш пушката с патроните и да ти пази гърба…?

И то не мина много време и това се случи …

Политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство».

«Борисов критикува политиката на ЕС за Турция», пише Анадолската агенция.

Според медията министър-председателят ни е «похвалил» бойкота, който Анкара обяви на НАТО.

Sabah «Сабах» е още по-категоричен в своето заглавие:

«Българският премиер Борисов подкрепя Турция»/Bnews

Тагове: ; ; ;