Мнението на Бареков във Фейсбук:

Чух за днешната лекция на премиера Борисов в УНСС. Поздравления за идеята и за темата. Такава лекция, но с тема «модерната телевизия и свободата на словото», през 2011 отново пред пълната централна аудитория там имах и аз, а през 2012 пак пред пълна зала лекция проведе и тогавшният «Мистър Икономика», награден лично от Цв. Цв., Цв. Василев, собственик на КТБ. Обаче.

От тезите, с които премиерът е запознал студентите, има една дълбоко спорна, дори невярна. Манипулативна, наивна дори. Няма как Западните Балкани да бъдат равностоен заместник на Великобритания след злополучния Брекзит според две фундаментални причини.

Първо. Босна, Сърбия, Косово, Македония и Албания политически биха били тежък риск за целостта на Европа след членството си в ЕС. Идеята е романтична, но утопична и наивна. Нерде демокрацията и разните му «евроатлантически» ценности в Лондон, нерде в Белград и Сараево. И второ. Животът е не само пари, но като ги няма ценностите къде са парите тогава?

Нерде икономиката на Великобитания, нерде тази на Прищина и Скопие.

Сиреч, драги господин Борисов, на ЕС един болник като България му стига на главата, нови пет-шест гладници и болници в къщата ще разпаднат и без това халтавото евросемейство.

Сиреч, влизането на Западните Балкани в този им паянтов вид гарантира разделянето на ЕС твърдо на две скорости и попадането на България в “Б” или “В” отбора заедно с Турция и Балканите. Дано не е това идеята все пак.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;