„Зюддойче Цайтунг»: Изхвърлиха Дарвин от учебниците в Турция, замениха го с «джихад»

„Зюддойче Цайтунг": Изхвърлиха Дарвин от учебниците в Турция, замениха го с "джихад"Учебна година в Турция започна по нова учебна програма, оформена съгласно вижданията на управляващата „Партия на справедливостта и развитието» (ПСР) на президента Реджеп Ердоган.

В нея няма място за учението на Дарвин, затова пък децата ще бъдат възпитавани в традициите на джихада.

След изумлението, което това съобщение предизвика в турските светски среди, образователният министър Исмет Йълмаз побърза да уточни, че под „джихад» не трябвало да се разбира някаква религиозна война, а «любов към родината», съобщава „Зюддойче Цайтунг».

Ресорният министър се опита да омаловажи измененията в учебния план, но критиците смятат, че тук вече става въпрос за нещо много повече от реформа на образователната политика.

Критиците на новата образователна реформа в Турция предупреждават, че целта е да се промени ориентацията и светогледа на държавата.

В какво ще бъдат възпитавани следващите поколения, това пита германското издание — в дух на светската турска държава, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, или в този на сегашния турски президент Реджеп Ердоган, който иска да възпитава «благочестиво поколение».

Образователната политика винаги е била арена на тежки културни сблъсъци — включително и преди Партията на справедливостта и развитието да дойде на власт в Турция.

След преврата от 1980 г. военните в Турция родиха концепцията за «турско-ислямския синтез», разбирай: подривната сила на религията трябвало да бъде „обуздана» с помощта на националистически елементи.

Часовете по религия стават задължителни за всички, дори и за малцинството на алевитите, независимо че сунитският ислям им е много далечен.

Едновременно с това ислямисткото движение, от което по-късно произлезе и „Партията на справедливостта и развитието», се намираше в подем.